SVIJET

Izrael uništio više od 10.000 dokumenata i knjiga o palestinskoj historiji

Ovaj napad predstavlja sistematski ratni zločin čiji je cilj uništiti memoriju palestinskog naroda

Gaza. Arhiv

Fena

16.5.2019

Usljed izraelskih zračnih napada na Gazu početkom ovog mjeseca maja bombardiran je i jedan od najznačajnijih kulturnih centara (Centar za istraživanje i dokumentaciju "Abdullah al-Hurani"). U njemu su čuvani  dokumenti o palestinskoj historiji, a uništeno je više od 10.000 značajnih dokumenata i knjiga. 

Ovaj centar djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO). Centar je 22 godine radio na dokumentiranju podataka o palestinskoj historiji i kulturi, a ovih dana su u toku bile i pripreme za izdavanje dvije knjige o toj temi. 

Generalni direktor ove institucije Nahid Zekut istakao je da je riječ, prije svega, o nacionalnom istraživačkom centru, koji je organizirao veliki broj naučnih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama.  

- Izrael je bombardiranjem ovog centra uništio više od 10.000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo rijetki primjerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu - izjavio je on. 

Četverospratna zgrada, koja se nalazila u četvrti Er-Rimal u Gazi, sravnjena je sa zemljom 4. maja. U dvodnevnim izraelskim napadima na Gazu 4. i 5.  maja ove godine poginulo je najmanje 25 Palestinaca, među kojima tri trudnice i dvije bebe, povrijeđeno je više od 150 osoba. 

Palestinsko ministarstvo kulture je nakon napada na Centar objavilo saopćenje u kojem je istaknuto kako ovaj napad predstavlja sistematski ratni zločin čiji je cilj uništiti memoriju palestinskog naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.