SVIJET

Tajvan prvi u Aziji legalizirao homoseksualne brakove

Najviši sud u zemlji presudio je nedavno da se nedozvoljavanjem braka istospolnim parovima krši ustav

Twitter

Index.hr

17.5.2019

Tajvan je prvi u Aziji legalizirao istospolne brakove nakon što je parlament odbio pokušaje konzervativnih zakonodavaca da se umjesto braka za homoseksualne osobe uvede zakon o "građanskoj zajednici", javlja "The Guardian".

Naime, najviši sud u zemlji presudio je nedavno da se nedozvoljavanjem braka istospolnim parovima krši ustav. Sudije su tajvanskoj vladi dali vremenski rok do 24. maja i odredili da se do tada moraju provesti izmjene u zakonima.

Podjela u parlamentu

Kako bi se ispoštovao rok suda, u parlamentu su danas bila predložena tri zakona. Vlada je predstavila najliberalniji zakon, jedini u kojem se koristila riječ "brak" i koji je nudio ograničeno pravo na usvajanje djece.

Konzervativni zakonodavci predložili su druge dvije verzije novog zakona u kojima se izbjegava riječ "brak" i koje više sliče zakonu o istospolnim zajednicama bez prava na posvajanje. Pozivali su se na referendum u decembru prošle godine u kojem su birači odbacili ideju da brak može biti bilo što drugo osim zajednice između muškarca i žene.

Zastupnici su usvojili zakon koji dopušta istospolnim parovima da formiraju "ekskluzivne dugotrajne zajednice" i da "registriraju brak".

Protivnici novog zakona zabrinuti

- Za gej zajednicu najvažnije je da se možemo legalno vjenčati od 24. maja i navesti supružnika u osobnim iskaznicama. Također nam je važna mogućnost da istospolni partneri mogu za svoju djecu osigurati zakonska roditeljska prava - rekla je Dženifer Lu (Jennifer), portparol udruženja za brak i ravnopravnost.

Protivnici novog zakona upozorili su da bi "prisilno" donošenje zakona o homoseksualnim brakovima moglo pojačati napetosti unutar zemlje.

- Zakon vlade ignorira rezultate referenduma, što je neprihvatljivo - kazao je Lai Ši (Shy).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.