ODLUKE Odmazda Vašingtona

Donald Tramp ukinuo povlašteni trgovinski položaj Turskoj

Ovaj potez je došao usred pojačanih tenzija koje je, osim određenog broja spornih pitanja, nedavno pogoršalo i odbijanje Ankare da odustane od kupovine ruskih raketnih sistema S-400

Agencije
17.05.2019 11:21

Donald Tramp

Foto: Arhiv

Donald Tramp (Trump) je ukinuo sporazum o preferencijalnoj trgovini koji je omogućio Turskoj djelimično slobodan pristup tržištu SAD, što neki vide kao odmazdu Vašingtona za sve nezavisniju politiku NATO saveznika, prenosi "Financial Times".

Više od dva mjeseca nakon što su Sjedinjene Američke Države zaprijetile da će raditi na prekidu učestvovanja Turske u programu Općih carinskih povlastica (GSP), predsjednik Donald Tramp je u četvrtak i zvanično onemogućio pristup Ankari ovom programu ističući da Turska više nije zemlja u razvoju.

Ova odluka je došla usred pojačanih tenzija koje je, osim određenog broja spornih pitanja, nedavno pogoršalo i odbijanje Ankare da odustane od kupovine ruskih raketnih sistema S-400, što SAD očigledno vide kao direktnu prijetnju vlastitim snagama, nacionalnoj sigurnosti i interesima. 

Amerika je u 2017. godini primila turskih dobara u vrijednosti od 1,66 milijardi u okviru GSP programa, što je otprilike 18 posto od ukupnog američkog uvoza iz te zemlje.

Komentari

NA VRH