GEOPOLITIKA

Rusiji vraćeno pravo glasa u Vijeću Evrope poslije pet godina

Ukrajinski ambasador je istakao kako je glasao protiv i da je ovo rezultat cinične diplomatije

Ministri vanjskih poslova iz 47 država članica glasali. Arhiv

Agencije

17.5.2019

Vijeće Evrope usvojio je deklaraciju koja vraća Rusiji pravo glasa u ovom evropskom tijelu. Rusiji je pravo glasa oduzeto nakon aneksije Krima 2014. godine.

Ministri vanjskih poslova iz 47 država članica Vijeća su ogromnom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju "pravo da učestvuju" u dva glavna organa Vijeća Evrope "na ravnopravnoj osnovi". 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, uključujući i plaćanje članarine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija spremna da sarađuje s Vijećem Evrope samo dok ima "ravnopravan stav" u svim mehanizmima za odlučivanje. 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova neočekivano je otkazao prisustvo sastanku u Finskoj u posljednjem trenutku, očekujući pozitivan ishod za Rusiju. 

Ukrajinski ambasador pri Vijeću Evrope Dmitro Kuleba napisao je na svom Twitter profilu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv prijedloga, koji je opisao kao rezultat "cinične diplomatije" da bi se spasio "dugoročni partner".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.