FRANCUSKA

Sarkozi mora pred sud

Sarkozi: Odbacio optužbe

Srna

17.5.2019

Najviši sud u Francuskoj odbio je danas žalbu bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy) povodom optužbi da je nelegalno finansirao svoju neuspješnu predizbornu kampanju 2012. godine, pa je sada suđenje bivšem šefu države neizbježno. 

Tužilaštvo tvrdi da je Sarkozi potrošio blizu 43 miliona eura na raskošnu kampanju, što je skoro dva puta više od zakonskog ograničenja od 22,5 miliona eura.

Tužioci žele da on odgovara pred sudom.

Sarkozi je odbacio optužbe i rekao da mu nije poznato da su izvršni zvaničnici firme za odnose sa javnošću "Bigmalion" počinili prevaru. Oni su među 13 osoba koje će vjerovatno biti izvedene pred sud.

Sarkozijevi advokati žalili su se Ustavnom sudu tvrdeći da je on već platio novčanu kaznu zbog prevelikih troškova, prenio je AFP.

Ustavni sud danas je objavio da je suđenje po krivičnoj tužbi opravdano jer se odnosi na potencijalno kršenje zakona koje su počinili kandidati ili izabrani zvaničnici.

- Ovo je veliko razočarenje - rekao je jedan od Sarkozijevih advokata Emanuel Pivnica.

Sarkozi se povukao iz političkog života nakon što nije uspio osigura nominaciju svoje desno orijentisane Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2017. godine, kada je pobijedio Emanuel Makron (Emannuel Macron). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.