ALARMANTNO

Upozorenje Ujedinjenih naroda: Idlibu prijeti humanitarna katastrofa

AFP

Index.hr

17.5.2019

Sirijski režim, uz rusku podršku, vodi "namjerni i sistematski napad" na medicinske strukture na sjeverozapadu Sirije, upozorio je Amnesty International i pozvao UN da okonča te "zločine protiv čovječnosti", a UN-ovi čelnici upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Idlibu.

Dvojica čelnika Ujedinjenih naroda u petak su upozorila da ako se nastave nasilja koja su se udvostručila od kraja travnja, prijeti opasnost izbijanja "humanitarne katastrofe" u sirijskoj pokrajini Idlib, prenosi Index.hr.

- Pozivamo sve strane na prekid neprijateljstava - rekla je Rouzmari Dikarlo (Rosemary DiCarlo), zamjenica glavnog sekretara UN-a za vanjske poslove.

- Prijeti humanitarna katastrofa - istaknula je tokom drugog zasjedanja u sedam dana. Desetog maja se na prvom sastanku iza zatvorenih vrata, Rusija, koja podržava režim u Damasku, suprostavila zajedničkom stajalištu Vijeća sigurnosti o okončanju sukoba.

Zamjenik glavnog sekretara UN-a za vanjske poslove Britanac Mark Lovkok (Lowcook) je govorio o "strašnoj eskalaciji i oko 80.000 osoba koje nemaju kuda otići".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.