AUSTRIJA

Ko je misteriozna Tajana s kompromitirajućeg snimka vicekancelara Štrahea i kakve ima veze s Dodikom

Nekoliko mjeseci ranije Štrahe je u jednom intervjuu za RTRS u Banjoj Luci govorio o mogućem otcjepljenju RS od Bosne i Hercegovine

A. Ču. / Avaz.ba

18.5.2019

Vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) ponudio je ostavku nakon što je isplivao snimak kako pravi sumnjive dilove s navodnom ruskom bogatašicom za koju će se ispostaviti da je bila mamac. 

Na snimcima se, osim Štrahea i njegove desne ruke, šefa poslaničkog kluba Johana Gudenusa (Johann), vidi i supruga ovog potonjeg Tajana Gudenus.

Tajana Gudenus, rođena Tajčić, prema pisanju austrijskih medija, potječe iz srpske porodice iz Hrvatske. U medijima se navodi da su izbjegli u Banju Luku nakon početka rata 1992. godine. Kako je pisao sedmičnik "Zeit", njena majka je „službenica s odličnim vezama u glavnom gradu bosanskih Srba“.

Tajčić se 2007. preselila u Beč bez ikakvog znanja njemačkog i kroz pet godina završila osnovne studije, a zatim i master studije ekonomije te doktorske studije filozofije. Njene fotografije se nalaze na stranicama na kojima se reklamiraju fotomodeli. Od 2014. se volonterski angažira u austrijskom fondu za integraciju. 

Rekla je da je kroz svoju priču htjela pokazati ljudima s migrantskim bekgraundom da na ''osnovu porijekla nemaju manje nego više šansi“ zbog više jezika koje govore, prenio je jedan austrijski portal.

Drugi brak Johana Gudenusa (42) s tom skoro dvostruko mlađom Srpkinjom (22) bio je često tema austrijskih trač magazina koji su prošlog mjeseca javili da je Tajana navodno ponovo trudna. Roditelji navodno očekuju dječaka. Njihova prva kćerka Anastasia nedavno je navršila godinu. 

Gudenus je tada za Tanjug govorio da je Anastasia „staro hrišćansko ime koje znači vaskrsenje i spaja kako Srbe tako i Austrijance“.

Veza je u medijima često tumačena u političkom ključu. Iako su se općinski vjenčali 2016., naredne godine upriličeno je tradicionalno pravoslavno vjenčanje u Hramu Hrista spasitelja usred Banje Luke. Jedan od gostiju – Milorad Dodik, s kojim se Gudenus često sreće. O tom vjenčanju je pisao i bečki list "Kurir" pod naslovom „Slovenska mreža FPÖ“.

Prošle godine je na obilježavanju Dana Republike Srpske Dodik predao ordenje Gudenusu – za njega, ali i za Štrahea, koji nije mogao lično doći.

Nekoliko mjeseci ranije Štrahe je u jednom intervjuu za RTRS u Banjoj Luci govorio o mogućem otcjepljenju RS od Bosne i Hercegovine.

- Da Srbi, ali i Hrvati, naravno treba da dobiju pravo da odluče žele li ustanoviti nezavisna upravna područja u Bosni i Hercegovini na dugi rok ili možda u pravcu drugačijeg samoopredjeljenja i odluke o suverenitetu, možda i da se omogući spajanje sa Srbijom ili Hrvatskom uz promjenu državnih granica - rekao je vicekancelar.

"Srce FPÖ već dugo kuca za bosanske Srbe", napisao je povodom dodjele ordena bečki dnevnik "Presse.

DW je više puta pisao o javnim simpatijama austrijskih desničara za "srpsku stvar" bilo u BiH ili na Kosovu. U tom čitanju je FPÖ, stranka koja se bori protiv migracije i često hrani predrasude prema muslimanima, otkrila srpsku zajednicu u Austriji kao važan dio biračkog tijela. Štrahe je, recimo, tokom nekih kampanja na ruci nosio brojanicu u plavoj boji Slobodaraca i hvalio svoje komšije Srbe.

Slično je i s Gudenusom o kojem su srpski mediji pisali u tabloidnom maniru, nazivajući ga "srpskim zetom".

- Gudenus se i prije ženidbe dokazao kao veliki prijatelj srpskog naroda i družio se sa Srbima, redovno posjećivao srpske kafiće, a za kuma je uzeo Srbina Konstantina Dobrilovića - pisao je ranije "Blic".

O političkim stavovima Tajane Gudenus je malo poznato. Na društvenim mrežama često postavlja fotografije i snimke, rijetko piše. Na Facebooku je u septembru 2016. napisala:

- Balkan: Mladi odlaze ili žele da odu, stariji bi otišli da su nešto mlađi... Penzioneri jedu iz kontejnera, obrazovani mladi ljudi žive kod roditelja, koji pozajmljuju od svojih roditelja – penzionera – da bi prehranili obrazovane mlade ljude. Patriotizam već dugo više nije in. Tim više me čudi činjenica da nacionalizam i dalje jeste.

Ona je tada dodala da joj je najveći strah novi rat na Balkanu:

- Ne dozvolimo da državom vladaju loši đaci: nepismeni političari, korumpirani direktori i starlete. Borimo se, ali zajedno: protiv tih koji bi da se ponovo međusobno uništavamo, tj. samouništavamo. Ne dozvolimo da nam govore da je nemoguća saradnja Beograda, Zagreba i Sarajeva, jer grad čine ljudi, a ljude tih gradova povezuju ne samo isti strahovi i problemi, već i isti mentalitet, smisao za humor i jezik. Rasparčali smo se u državice, čuvajmo barem njih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.