OBILJEŽAVANJA

Završena komemoracija na Blajburgu, jedna osoba uhapšena

Premijer, predsjednica i šef Sabora Hrvatske nisu bili prisutni, već su poslali izaslanike

Index.hr

18.5.2019

Danas je održana komemoracija na Blajburgu, a prema prvim procjenama, okupilo se desetak hiljada ljudi. 

Također, prema prvim informacijama, nije bilo velikih problema. Međutim, jedna osoba je uhapšena zbog podizanja desnice. 

Osim centralne manifestacije koja je započela u 11 i potrajala do 14 sati, održana su i dva protesta. Na njima se okupilo više desetina demonstranata, no sve je prošlo u najboljem redu.

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikrivena izlika za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima. No, ove godine su tome nakraj odlučili stati Austrijanci.

Tako je prije dva mjeseca Crkva u Koruškoj odbila zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da se na Lojbaškom polju održi misa. Austrijski svećenici smatraju kako ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija.

Otad do danas traje prepucavanje oko Blajburga. Austrijska policija najavila je rigorozne kazne za bilo kakvo isticanje fašizma, čega posljednjih godina nije nedostajalo. Danas je tako cijeli događaj, uključujući i dva prosvjeda, osiguravalo više od 400 policajaca.

Premijer, predsjednica i šef Sabora Hrvatske nisu bili na Blajburgu, već su poslali izaslanike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.