SKANDALI

Vanredno stanje u Austriji: Pada Vlada?

Krizu je izazvala ostavka austrijskog vicekancelara i predsjednika desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea

Kurz: Hoće li doći do prijevremenih izbora

Index.hr

18.5.2019

Velika politička kriza u Austriji prema svemu sudeći dovest će do prijevremenih izbora.

Krizu je izazvala ostavka austrijskog vicekancelara i predsjednika desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache).

On je podnio ostavku na sve svoje funkcije nakon što je objavljena snimka na kojoj je ruskoj poduzetnici 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ako ona financijski pomogne FPO-u da dođe na vlast.

Austrijski mediji istovremeno javljaju kako će kancelar Sebastian Kurz tokom dana odbaciti daljnju saradnju s FPÖ-om čime bi bio otvoren put za nove izbore.

Žao mi je. To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio - rekao je Štrahe u subotu na vanrednoj konferenciji za novinare u uredu vicekancelara. 

Za 19:45 sati je najavljena konferencija za medije kancelara Kurza, a potom za 20:35 i ona predsjednika Republike Van der Belena koji je odgovoran za raspisivanje izbora.

Očekuje se da će objaviti da Austrija ide na prijevremene izbore.

Optužio strane obavještajne službe

Štrahe je danas na početku obraćanja javnosti optužio "strane obavještajne službe" da stoje iza skandala oko videa koji su u petak poslijepodne objavili njemački mediji "Der Spiegel" i "Süddeutsche Zeitung".  

 - Ovo je politički atentat koji su inscenirale strane tajne službe - rekao je Štrahe.

FPÖ-ov političar i glavni kandidat na izborima za Evropski parlament Harald Vilimski (Vilimsky) je insinuirao koje bi političke snage mogle stajati iza "ciljanog plasiranja" dvije godine starog kompromitirajućeg materijala u javnost.  

 - Kome ovo sve skupa koristi? Ovo koristi Junker, Merkel i Makronu - rekao je Vilimski uoči stranačkog skupa u Gracu.

Čelništvo nad FPÖ-om bi trebao preuzeti Norbert Hofer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.