POLITIČKA KRIZA Potrebna istraga pravosudnih institucija

Van der Belen: Ukaljan ugled Austrije

Građani moraju imati mogućnost da se oslone na vlast

Lj.S./Avaz.ba
18.05.2019 21:33

Van der Belen: Ukaljan ugled Austrije

Foto: Arhiv

Djelovanjem pojedinih članova austrijske vlade izgubljeno povjerenje u institucije i ukaljan ugled Austrije, izjavio je večeras predsjednik Austrije Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen).

On smatra da su prijevremeni izbori neizbježni.

U oštrom govoru pred medijima Van der Belen je istakao da su slike koje se od sinoć mogu videti u Austriji pokazale lošu stranu ponašanju koja ne odgovara ni zemlji, a ni građanima.

-To su sramne slike, a niko u Austriji ne treba da se stidi. Takvi nismo, takva nije Austrija. Ono što pokazuju te slike je drsko nepoštovanje građana. Funkcioneri Republike su zloupotrebili povjerenje građana, a to ne tolerišem - naglasio je predsjednik.

Van der Belen je naglasio da građani moraju imati mogućnost da se oslone na vlast, državne funkcionere i institucije.

-Moramo svi da imamo povjerenje u institucije, jer su one osnov demokratije. Ako se to povjerenje poljuja onda je djelovanje vlade dovedeno u pitanje, a to je sada slučaj. Situacija je trenutno nesaglediva, ali u njoj vidim kao svoju odgovronost da se pobrinem da naša zemlja bude stabilno vođena kroz naredne sedmice. U tom duhu sam sa kancelarom Sebastijanom Kurzom dogovorio prijevremene izbore. Sutra ću dogovoriti dalje korake s njim – najavio je.

Prema njegovim riječima, sada treba uraditi sve što je neophodno da se vrati povjerenje građana.

Današnje ostavke su samo prvi koraci, rekao je i dodao da je potrebna jasna i puna istraga od strane izvršnih i pravosudnih vlasti.Ukazao je i na centralnu ulogu koju imaju nezavisni mediji u liberalnoj demokratiji, te dodao da su oni u ovom slučaju preuzeli potpuno svoju odgovornost.

-Naši građani imaju pravo na vladu u koju mogu imati poverenje, koja uživa ugled u Evropi i čitavom svijetu. Kome god glasači daju povjerenje mora obavljati svoju dužnost u tom duhu – poručio je.

Komentari

NA VRH