SVIJET Predsjednik SAD

"New York Times": Tramp traži pomilovanje ratnih zločinaca

Želi da se potrebna dokumentacija odmah pripremi

Avaz.ba
19.05.2019 14:55

Tramp: Traži pomilovanje ratnih zločinaca

Foto: Arhiv

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) zatražio je pomilovanje pripadnika američke vojske optuženih ili osuđenih za ratne zločine, objavio je "New York Times".

Tramp je zatražio da se dokumentacija za pomilovanje odmah pripremi naznačujući da razmatra pomilovanje za njih oko Dana sjećanja 27. maja, navodi se u izvještaju koji se poziva na dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika.

Prikupljanje dokumentacije za pomilovanje inače traje mjesecima, ali ministarstvo pravosuđa izvršilo je pritisak da rad bude prije prazničnog vikenda, rekao je jedan od zvaničnika.

Jedan zahtjev odnosi se na starješinu posebnih operacija Edvarda Galagera (Edward Gallagher), za kojeg je suđenje predviđeno u nekoj od sljedećih sedmica. Galager je optužen jer je u Iraku pucao na nenaoružane civile, a neprijateljskog zarobljenika je ubio nožem.

Također, vjeruje se da će biti uključen slučaj vojnika Mateva Golstejna (Mathew Golsteyn), pripadnika specijalnih snaga ("Zelene beretke") koji je optužen za ubistvo nenaoružanog Afganistanca 2010., piše "Times".

List navodi kako se vjeruje da će i drugi slučajevi biti uključeni u dokumentaciju, ali ne iznosi njihova imena.

Ministarstvo pravosuđa nije komentiralo izvještaje "Timesa". Bijela kuća još nije odgovorila na zahtjev lista za komentar.

Pravni stručnjaci citirani u izvještaju navode da pomilovanja optuženih i osuđenih ratnih zločinaca, uključujući i neke od njih kojima suđenje još nije počelo, nije bilo u nedavnoj historiji i neki su zabrinuti da bi neka pomilovanja mogla potkopati legitimitet vojnih zakona.

Komentari

NA VRH