SVIJET Tramp neodlučan

Prvo je prijetio Iranu ratom, sada se premišlja jer bi to mogao da bude njegov kraj

Svjestan da je djelimično izabran zbog obećanja o povlačenju SAD iz ratova na Bliskom istoku

Blic.rs

Donald Tramp


Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) je neodlučan po pitanju toga da li će SAD ući u rat sa Iranom, iako su njegovi prethodni potezi i izjave u znatnoj mjeri utjecali na jačanje tenzija između dvije zemlje.

Kako prenosi "Blumberg", pozivajući se na izvore bliske Bijeloj kući, Trampova neodlučnost je djelimično uslovljena njegovim strahom da bi oružani sukob sa Iranom modao da mu ugrozi šanse za osvajanje novog predsjedničkog mandata.

Tramp je svjestan da je djelimično izabran zbog obećanja o povlačenju SAD iz ratova na Bliskom istoku. Dakle, njegovi glasači ne žele nove američke ratove.

On sam u posljednje vrijeme sve češće govori o pozivima Iranu na razgovore.

Prema pisanju medija, Tramp je novinarima u četvrtak na direktno pitanje da li će započeti rat sa Iranom, rekao: "Nadam se da ne".

Unutar američke administracije ima puno podjela u vezi sa tim kako treba da se SAD ponašaju prema Iranu, rekli su izvori.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton) i državni sekretar Majkl Pompeo (Mike Pompeo) nedavno su upozorili Iran da ne provocira SAD.

Otkako se povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. koji je ograničio iranske nuklearne ambicije, Tramp je konstantno pojačavao napetosti SAD sa Teheranom.

Međutim, republikanski stratezi kažu da Tramp ne može da izgleda kao ratni huškač na novim izborima.

- On ne može da bude čovjek koji se zalaže za vojne intervencije, kada je njegov brend dugo išao u drugom smjeru - rekao je Leni Čen (Leni Cen), koji je bio savjetnik brojnih republikanskih političara.

Međutim, kako je rekao Čen, Trampovi glasači žele da on pokaže da sa SAD nema šale. Obično "zveckanje oružjem" neće uništiti Trampovu podršku, sve dok ekonomija ostaje jaka.

A među nekim od Trampovih političkih savjetnika postoji neizvjesnost o tome da li bi rat u Iranu sigurno oštetio njegove izglede za reizbor. Jedna osoba bliska Trampu primjetila je da je predsjednik Džordž Buš (George Bush) Mlađi dobio drugi mandat nakon dva rata, a drugi je rekao da bi se američka javnost mogla okupiti oko predsjednika u slučaju izbijanja sukoba s Teheranom. Demokrate su mnogo kritikovale Boltona, koji je ozloglašen zbog toga što je pomogao Bušu da izgradi slučaj za rat protiv Iraka 2003. godine, a za koji se kasnije pokazalo da je izgrađen na lažnim ili nepostojećim informacijama.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) iz Demokratske partije, upozorila je Trampovu administraciju da nema dozvolu od Kongresa da poduzme vojne akcije protiv Irana.

Tramp je insistirao na tome da u njegovoj administraciji nema sukoba oko politike prema Iranu i da će on sam odlučiti o kursu SAD.

Ponovo je ponudio da razgovara sa Irancima u srijedu, što je izgledalo kao da želi da umanji tenzije.

Ipak, Pompeov stav se razlikuje od Boltonovog. Dok Bolton već dugo promoviše promjenu režima u Iranu, Pompeo favorizuje promjenu ponašanja sadašnje vlade.

- Naš cilj nije rat. Naš cilj je promjena u ponašanju iranskog rukovodstva - rekao je Pompeo.

Slično tome, Tramp je rekao da bi želio da razgovara sa sadašnjim rukovodstvom Irana, bez zalaganja za promjenu vlade u Teheranu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na