AUSTRIJA

Ko je Norbert Hofer, koji je zamijenio skandaloznog Štrahea: Razumije nastojanje RS da se otcijepi

E. Ma. / Avaz.ba

20.5.2019

Norbert Hofer iz austrijske pokrajine Burgenland u subotu je preuzeo funkciju predsjednika Slobodarske partije od skandaloznog kancelara Hajnc-Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache), nakon što su mediji dan ranije objavili u tajnosti snimljene snimke sa Ibice, u kojima je u ljeto 2017. obećavao državne ugovore ženi koja se predstavila kao rodica ruskog oligarha.

Hofer je mnogima simpatičniji od Štrahea, piše "Suddeutsche Zeitung". Iako djeluje blago, prijateljski, znao je u javnosti plasirati i uznemirujuće rečenice. Tako je u predsjedničkoj kampanji 2016. najavio da će kao šef države raskinuti s tradicijom uzdržanosti kako bi aktivnije mijenjao politiku.

- Još ćete se začuditi kada vidite šta je sve moguće - izjavio je tada, a svog protukandidata, današnjeg predsjednika Aleksandra van der Belena (Alexander van der Bellen), nazvao je "zelenim fašističkim diktatorom".

Hofer je u predizbornoj kampanji 2016., govoreći o nastojanju Republike Srpske ka što većoj samostalnosti, rekao da ima razumijevanja. 

- Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije – i to bez odluke naroda - onda se nastojanja Republike Srpske mogu lakše razumjeti - kazao je on tada.

Mediji navode i da je ovaj 48-godišnjak Štraheov dužnik. On je bio taj koji je Hofera imenovao za zamjenika. Zahvaljujući njemu, došao je do funkcije trećeg predsjednika Nacionalnog vijeća (donjeg doma austrijskog parlamenta), kao i položaja ministra saobraćaja u sada već propaloj koalicionoj vladi s Narodnom partijom Austrije (OVP) Sebastijana Kurza (Sebastian). Dakle, Štraheu pripadaju zasluge za Hoferovu političku karijeru.

Mnogi su složni i da je Štraheov i Hoferov pogled na svijet potpuno isti.


Hajnc-Kristijan Štrahe

Hofer je godinama bio potpredsjednik Slobodarske partije, a on je taj koji je dao konačnu odluku da se stranka postavi na krajnje desničarske osnove. U manifest partije vraćena je rečenica, koja je izbrisana za vrijeme pokojnog Jerga Hajdera (Jorg Haider), a prema kojoj se Austrija priklanja "njemačkoj narodnoj, jezičkoj i kulturnoj zajednici". To znači da FPO smatra Austrijance i Nijemcima - ukoliko imaju "njemačke pretke".

Hofer je član bratstva, a u njegovoj kancelariji i danas radi bivši neonacista. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.