GEOPOLITIKA

Tramp: Kim nije spreman za sporazum, ne želi ukloniti sva nuklearna postrojenja

Proteklih sedmica Pjongjang je napravio niz suptilnih poteza bez prekidanja samonametnutog moratorija za probe

Donald Tramp i Kim Jong-un

L.Đ/Avaz.ba

20.5.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da mu je sjevernokorejski lider Kim Jong-un tokom samita u Hanoju rekao da želi ukloniti samo jedno ili dva od pet nuklearnih postrojenja u toj zemlji.

- Napuštajući samit, rekao sam Kimu, i to je veoma važno, da nije spreman za sporazum, jer želi da se oslobodi samo jednog ili dva postrojenja. Pitao sam šta je sa preostala tri. To nije dobro  - rekao je Tramp za Fox News.

Samit u Hanoju je propao pošto Tramp i Kim nisu uspjeli prebroditi nesuglasice oko programa denuklearizacije Sjeverne Koreje i popuštanja američkih sankcija. Otad su bilateralni pregovori u zastoju.

Tramp je istakao da nije bilo nuklearnih proba i testiranja projektila s dugim dometom tokom diplomatskih napora njegove administracije.

Proteklih sedmica Pjongjang je napravio niz suptilnih poteza bez prekidanja samonametnutog moratorija na nuklearne probe i testiranje projektila dugog dometa da bi izvršio pritisak na Vašington da pokaže fleksibilnost u pregovorima.

Kim je postavio rok do kraja godine da SAD pronađu pravu metodologiju za pregovore. 

Osvrćući se na tenzije s Iranom, Tramp je ponovio odlučnost da ne dozvoli da Teheran ima nuklearno oružje, ali je istakao da ne želi da ide u rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.