AUSTRIJA

Kurz smijenio ministra unutrašnjih poslova, ministri FPOe-a podnijeli ostavke

Herbert Kikl. Twitter

Index.hr

20.5.2019

Konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurc (Kurz) smijenio je danas ministra unutrašnjih poslova krajnje desnice Herberta Kikla (Kickla) nakon objave kompromitirajućeg videa za njegovu Slobodarsku stranku (FPOe), nakon čega su svi ministri iz te stranke dali ostavke.

- U dogovoru s predsjednikom republike, predložio sam da smijeni ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla - rekao je Kurz na konferenciji za novinare u Beču.

Svi ministri Slobodarske stranke, manjeg partnera austrijske koalicijske vlade, su nakon toga dali ostavke, kako je to stranka obećala ranije ukoliko Kikl bude smijenjen. 

Štrahe (Strache), saveznik Francuskinje Marine Le Pen i Italijana Matea Salvinija (Matteo Salvini), dao je u subotu ostavku na mjesto vicekancelara i šefa stranke nakon 18 mjeseci koalicije s Kurzom.

Kancelar je rekao da bi bilo poželjno da Kikl da ostavku poput Štrahea. Ne postoji druga solucija osim smjene, dodao je kancelar koji je ranije objasnio da Kikl ne može sam voditi istragu o sebi.

Taj odlazak je tim potrebniji što je Kikl, smatran strategom stranke, bio glavni tajnik i zadužen za finansije FPOe-a u vrijeme događaja, rekao je Kurz.

Prijevremeni izbori

Kancelar je rekao da Kikl nije dobro procijenio skandal koji je izazvao Štrahe.

Ministar prometa Norbert Hofer, novi šef FPOe-a, upozorio je tokom jutra da će Kiklovo otpuštanje izazvati odlazak četvorice drugih ministara te stranke.

Kurz je precizirao da će, ukoliko se ostvari taj scenarij, on tražiti od predsjednika Aleksandera van der Belanea (Alexander Van der Bellane) da imenuje "stručnjake na ispražnjene dužnosti". 

Kancelar je u subotu najavio sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora nakon te političke krize, dok su izbori bili predviđeni za septembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.