MOGUĆE POSLJEDICE

Stručnjak objasnio: U ratu kompanija "Google" i "Huawei" najviše će stradati Evropljani

Američki predsjednik Donald Tramp zabranio je prošle sedmice američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim firmama

Ilustracija

Index.hr

20.5.2019

Odluka Googlea da će se uključiti u trgovinski rat SAD i Kine blokiranjem pristupa mobitelima kineskog "Huawei" nekim važnim aplikacijama, ponajviše bi se mogla prelomiti preko leđa evropskih korisnika, no najvjerojatnije neće imati ozbiljnih i nerješivih posljedica, objasnio je za Inde, Dragan Petric, izvršni urednik časopisa BUG i poznavatelj svjetskog mobilnog tržišta.

Korisnici su kolateralne žrtve 

Petric, koji je i hrvatski predstavnik u evropskom udruženju "European Imaging and Sound Association" (EISA) koje okuplja 50-ak evropskih stručnih časopisa iz područja IT-ja, otklonio je mogućnost da bi ova objava rata mogla biti kraj neke ere u kojoj su ljudi kupovali mobitele ne vodeći previše računa o posljedicama eventualnih ratova tehnologijama. 

- To nije kraj jedne ere, već je zapravo njen nastavak jer se nije dogodilo ništa što se nije događalo i prije - rekao je Petric.

Korisnici su kolateralne žrtve tog rata, no to nije od jučer. Primjerice, "Apple" već odavno diskriminira korisnike svojih uređaja u ovisnosti o tome u kojoj državi žive. Mi živimo u maloj državi pa već duže ne možemo koristiti puno Appleovih servisa. To je nešto o čemu bismo trebali voditi računa, da ako kupimo iPhone, da nećemo moći imati sve jednako funkcionalno kao u SAD. Hoće li se sada dogoditi da nećemo imati sve funkcionalno kada kupimo Huawei, tek treba vidjeti. No mislim da do toga neće doći. Siguran sam da će Huawei uspjeti riješiti problem, bilo pravnim putem s Googleom ili tako što će ponuditi neki svoj operativni sistem. Nezamislivo mi je da bi Huawei, koji je globalno jako utjecajna kompanija, mogao ostati skrštenih ruku ili postati gubitnik - tumači Petric. 

Problemi za evropske korisnike

Problem za evropske korisnike eventualno bi mogao nastati kada bi se stvarno dogodilo da korisnicima bude onemogućeno korištenje nekih važnih usluga na koje su svi navikli, poput Gmaila, Google Playa, App Storea i sl. No ni to ne bi bio kraj. 

- To bi moglo biti ponajveći problem u Evropi jer u Kini ionako nije dozvoljeno korištenje tih aplikacija pa oni imaju svoje alternativne. Oni neće ostati ni bez čega, njima će biti svejedno. S druge strane, Huawei u SAD ima zanemarivo tržište jer su operateri i glavni trgovci dobili upute da ga ne koriste i ne prodaju. Stoga u SAD  ne postoji neka veća korisnička masa na koju bi to utjecalo. U Evropi "Huawei" ima golem udio i rast. U 2018. bilježio je rast veći od 50% u odnosu na 2017. Nijedan drugi proizvođač mobitela u Evropi nema ni približno takvu poziciju. Dva najveća rivala, Samsung i Apple, prošle su godine pali za nekoliko posto. Jedini koji su u Evropi rasli, osim Huaweija, bili su opet kineski proizvođači – Xiaomi, Vivo i VOTO. Huawei pod sobom ima velik dio europskog tržišta koji ga svrstava u top tri proizvođača, a vjerojatno će ove godine imati najveći udio i postati najveći proizvođač - uvjeren je Petric.

Do Googleove objave rata Huaweiju došlo je u jeku trgovinskih tenzija između SAD i Kine. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zabranio je prošle sedmice američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim firmama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. Na meti se prije svega našao Huawei, koji je završio na popisu sumnjivih kompanija što ga je izradilo američko ministarstvo trgovine. Google je jučer objavio da se uskladio s tom uredbom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.