PROTESTI

Ispred vrhovnog suda u Vašingtonu zakazano okupljanje zbog zabrane abortusa

Neki od novih zakona koje su donijeli republikanski državni zakonodavci najstrožija su ograničenja

Arhiv

Agencije

21.5.2019

Aktivisti koji se zalažu za pravo na abortus, uključujući nekoliko demokrata koji se kandidiraju na predsjedničkim izborima 2020. godine, zakazali su za danas okupljanje ispred vrhovnog suda u znak protesta zbog novih ograničenja abortusa u osam saveznih država.

Pristalice zakona za zabranu abortusa kažu da je on namijenjen suprotstavljanju historijskoj odluci američkog vrhovnog suda iz 1973., tzv. odluci Rou protiv Vejda, prema kojoj je na nacionalnom nivou u SAD legaliziran abortus.

Američki senator Berni Sanders (Bernie), kongresmen Erik Svalvel (Eric) i gradonačelnik grada Saut Benda u Indijani, nalaze se među predsjedničkim kandidatima za koje se očekuje da govore na mitingu u utorak, izvještavaju mediji.

Neki od novih zakona koje su donijeli republikanski državni zakonodavci najstrožija su ograničenja abortusa u SAD decenijama unazad.

Alabama je prošle sedmice usvojila zabranu abortusa, uključujući i zabranu prekida trudnoća koje su rezultat silovanja ili incesta, osim ako je život žene u opasnosti.

Druge države, uključujući Ohajo i Džordžiju, zabranile su abortuse osim u slučaju hitne medicinske intervencije od trenutka kada se čuje otkucaj srca fetusa, što može da se desi oko šeste sedmice trudnoće, odnosno prije nego što žena shvati da je trudna, prenosi agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.