VELIKA BRITANIJA Nova serija kompromisa

Tereza Mej ne odustaje: Spremna za novi referendum o Brexitu

Ukoliko poslanici prihvate prijedlog koji će biti predstavljen početkom juna, premijerka planira da im predloži i glasanje

AFP
21.05.2019 19:42

Tereza Mej

Foto: spokesman.com

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) saopćila je danas seriju kompromisa, među kojima mogućnost drugog referenduma i privremeni ostanak zemlje u carinskoj uniji s Evropskom unijom u pokušaju izlaska iz krize nastale nakon što je parlament odbacio sporazum o Brexitu.

Premijerka je rekla da je to "posljednja prilika" pronalaska rješenja i odgovora Britancima koji su u junu 2016. godine na referendumu glasali za izlazak zemlje iz članstva u Uniji. 

Parlament je tri puta odbacio sporazum o Brexitu, čije je stupanje na snagu sa 29. marta odloženo za 12. april, a potom do 31. oktobra. Zbog tog odlaganja Velika Britanija je u obavezi da organizira izbore za Evropski parlament. 

Ukoliko poslanici prihvate prijedlog Tereze Mej koji će biti predstavljen početkom juna, premijerka planira da im predloži i glasanje o drugom referendumu o Brexitu i o privremenom ostanku u carinskoj uniji s EU. 

Premijerka je rekla da njen prijedlog sadrži dodatne garancije za prava zaposlenih, kao i o zaštiti životne sredine, što je tražila opozicija. 

Opoziciona Laburistička stranka u petak prekinula pregovore s premijerkom o rješavanju pitanja podrške sporazumu u parlamentu, navodeći da je Tereza Mej "slaba" pošto i njena, vladajuća Konzervativna stranka, traži njen odlazak.

Komentari

NA VRH