GEOPOLITIKA

Irak želi poslati delegacije u Vašington i Teheran

Situacija se još više zaoštrila kada je Vašington stavio elitnu vojsku iranskih vlasti na američku listu terorističkih organizacija

Adil Abdel Mahdi. Washington Examiner

Agencije

21.5.2019

Iračke vlasti namjeravaju uskoro poslati delegacije u SAD i Iran u pokušaju da smire tenzije izmedju dvije zemlje, rekao je danas irački premijer Adil Abdel Mahdi.

Od jednostranog izlaska Vašingtona iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju prošle godine i vraćanja ekonomskih sankcija Teheranu poslije toga, tenzije izmedju dvije zemlje neprestano rastu. 

Situacija se još više zaoštrila kada je Vašington stavio elitnu vojsku iranskih vlasti, Čuvare revolucije, na američku listu terorističkih organizacija, a poslije jačanja američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku početkom maja zbog navodnih "prijetnji" od Irana. To je dovelo do toga da su porasla strahovanja od mogućeg oružanog sukoba.

Irak će uskoro poslati delegacije u Teheran i Vašington da se založe za smirivanje situacije prije svega u interesu Iraka i regiona uopšte - rekao je Mahdi na konferenciji za novinare. 

U nedjelju je ispaljena raketa na Zelenu zonu u Bagdadu, na sektor sa vrlo velikim obezbjeđenjem u kojem se nalazi ambasada SAD, i to nekoliko dana poslije povlačenja dijela američkog diplomatskog osoblja iz Iraka.

Nećemo dozvoliti da iračko tlo postane poprište rata ili odskočna daska za rat protiv neke druge zemlje - rekao je Mahdi. 

Jedan neimenovani irački izvor rekao je da bi razgovori između Teherana i Vašingtona mogli da budu organizovani u Bagdadu. Taj izvor je rekao da SAD smatraju da je Irak jedina zemlja koja je sposobna da okupi dvije strane za jedan sto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.