ZASTRAŠUJUĆE

Ispovijest prostituke iz Sijera Leonea: Platio mi je pola dolara za seks cijeli dan

Bila sam s jednim muškarcem, ali imao je gonoreju. Neki su muškarci bolesni, zaraženi

Screenshot

Index.hr

21.5.2019

Kakav je život za prostitutke Sijera Leonea? Dvije prostitutke koje rade na ulicama Fritauna ispričale su svoje priče u potresnoj reportaži BBC-ja. 

Humanitarne udruge kažu da svjedoče porastu broja mladih djevojaka koje rade na prostitucijskom crnom tržištu u zapadnoafričkoj zemlji otkad je u toj zemlji izbila smrtonosna epidemija ebole 2016. godine.

U Sijera Leoneu danas radi oko 300 hiljada prostitutki.

- Ne bih imala što jesti osim ako bih pronašla muškarce na ulicama koji bi rekli da me žele. Oni bi me odveli natrag u svoje domove, seksali se sa mnom cijeli dan i dali mi pet hiljada leona (0,57 američkih dolara) - kaže 18-godišnja Fatmata Kanu u reportaži.

Mariama prikriva masnice šminkom jer ju je klijent pokrao i istukao.

- Imala sam 14 godina kad sam otišla raditi kao prostitutka na ulicu. Naša je majka odlučila da nas izbaci jer nije mogla priuštiti da se brine za nas. Uvijek je govorila da smo kopilad - kaže dvadesetogodišnja djevojka, s vidljivim masnicama na licu.

- Pokušavaš li prikriti svoje masnice? - pita je novinarka dok se Mariama šminka, zajedno s Fatmatom.

- Da - odgovara ona.

Zatim je ispričala kako je dobila masnice.

- Posljednji put kad sam susrela tipa pregovarali smo za nezaštićeni seks. Nakon akta, odbio mi je dati novac. Otrčao je s mojim novcem za koji sam radila, čak i s mojim mobitelom. Pokušala sam se boriti s njim. Zato me izudarao po licu, po tijelu. Istukao me i pobjegao - priča ona i dodaje:

- Prije sam znala razgovarati s muškarcima koje bih srela i rekla im da želim promijeniti svoj život. Rekla bih im da ne želim više živjeti na ulicama i pitala ih mogu li mi pomoći i platiti mi školovanje. Ali jedan od muškaraca, koji je rekao da će se brinuti za mene, počeo me tući - kaže Fatmata.

Fatmati je majka umrla od ebole .

- Da mi majka nije umrla od ebole, ne bih ovo radila. Na kraju nije mogla ništa raditi, čak niti govoriti. Niko je nije mogao razumjeti - priča Fatmata, brišući suze s lica.

Cijena za nezaštićeni seks je 50 hiljada leona (oko pet i pol dolara). Cijena s kondomom je 25 hiljada leona, objašnjava Mariama.

- Bila sam s jednim muškarcem, ali imao je gonoreju. Neki su muškarci bolesni, zaraženi. Imam dvije mlađe sestre. Ja se brinem za njih. Kad izađem i zaradim novac, ja plaćam njihovu školarinu - priča Fatmata.

Katoličko dobrotvorno društvo "Don Bosco" skuplja djevojke s ulice u Frttaunu svake sedmice i pruža im besplatnu medicinsku skrb i obrazovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.