SUKOBI

Stejt department: Ako SAD utvrde da je Asadov režim opet koristio hemijsko oružje, reagirat će

Sirijski režim izvodi novu ofanzivu na sjeverozapadu zemlje

Arhiv

I.K./Avaz.ba

22.5.2019

Stejt department upozorio je da će SAD i njeni saveznici reagirati ubrzo ukoliko se utvrdi da je sirijski režim ponovo koristio hemijsko oružje. 

Naime, Stejt department ima naznake da je vladajući režim Bašara el-Asada (Bashara al-Assada) na sjeverozapadu Sirije koristio hemijsko oružje, uključujući i hlor.  

- Nažalost, imamo naznake da je Asadov režim ponovno koristio hemijsko oružje, uključujući navodni napad hlorom na sjeverozapadu Sirije 19. maja. Još prikupljamo informacije o tom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje da će SAD i njeni saveznici reagirati brzo i na odgovarajući način ako je Asadov režim koristio hemijsko oružje - izjavila je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Kako je kazala, navodni napad hemijskim oružjem dio je oružane kampanje snaga sirijskog predsjednika te da se time krši primirje u pokrajini Idlib, gdje se nalazi nekoliko miliona civila. 

Američko upozorenje dolazi u trenutku kad sirijski režim izvodi novu ofanzivu na sjeverozapadu Sirije, a Vašington upozorava da bi to bila "nepromišljena eskalacija", koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju. 

Podsjetimo, SAD su već dva puta bombardirale Siriju zbog navodnog korištenja hemijskog oružja od Asadovog režima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.