SVIJET

Saudijska Arabija će poslije ramazana pogubiti trojicu učenjaka

Tvrdi se u novom izvještaju

El-Karni, El-Odah i El-Omari: Izuzetno zastupljeni na internetu. Twitter

Avaz.ba

22.5.2019

Saudijska Arabija će pogubiti trojicu prominentnih učenjaka, koji su zadržani u pritvoru zbog višestrukih optužbi za terorizam, čim se završi muslimanski sveti mjesec ramazan, tvrdi se u novom izvještaju.

Jedan od njih je uhapšen u septembru prošle godine, ubrzo nakon što je napisao tvit molitve u kojoj poziva na pomirenje između Saudijske Arabije i Katara, za vrijeme diplomatske krize između dvije zemlje.

Sva trojica učenjaka - imam Šeik Salman el-Odah (Sheikh Salman al-Odah), učenjak Avad el-Karni (Awad al-Qarni) i Ali el-Omari (Ali al-Omari), poznati TV propovjednik - izuzetno su zastupljeni na internetu, a El-Odahov Twitter prati više od 13 miliona osoba.

Saudijska Arabija je treća u svijetu po broju izvršenih smrtnih kazni, odmah iza Kine i Irana.

U aprilu je režim pogubio 37 građana optuženih za terorizam, uključujući mladića koji počinio kriminalno djelo kada je bio mlađi od 18 godina.

Svih 37 osoba je obezglavljeno javno, gdje su ostavljene za primjer.

Najmanje 105 osoba, od kojih su 44 strana državljana, pogubljeno je u Saudijskoj Arabiji ove godine, navodi grupa za zaštitu ljudskih prava "Reprieve". Također se navodi da je kraljevina pogubila 149 osoba 2018. godine.

El-Odah, El-Karni i El-Omari su opisani kao umjereni suniti, a "Middle East Eye" navodi, pozivajući se na neimenovane izvore i rođaka jednog od osoba, da će muškarce pogubiti ubrzo nakon ramazana.

El-Odah je opisan kao čovjek koji ima prilično progresivne stavove o šerijatu i homoseksualnosti. UN ga je opisao kao "reformistu".

Neposredno prije hapšenja, on je u svom napisu aludirao na saudijsku blokadu Katara riječima: "Neka Bog donese sklad među njihova srca za dobrobit njihovih ljudi".

Jedan izvor navodi da je pogubljenje 37 osoba u aprilu, uglavnom šijskih aktivista, zbog navodnog učešća u terorističkim aktivnostima, zapravo bilo iskušavanje reakcija svjetskih sila.

- Kada su shvatili da je međunarodna reakcija bila slaba, posebno na nivou vlada i čelnika država, odlučili su da nastave sa planom pogubljenja istaknutih ličnosti.

Tvrdi se da je tajming diktiran eskalacijom tenzija između Saudijske Arabije, SAD i njihovih satelita sa Iranom.

Zvaničnici se nisu oglašavali o ovim navodima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.