AMBICIOZAN PROJEKT

Makron za veliku koaliciju u Evropskom parlamentu

Smatra kako treba da se zna kako Evropa brani svoju historiju i svoju budućnost naspram SAD i Kine

Emanuel Makron. Arhiv

Agencije

22.5.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) založio se za veću koaliciju u Evropskom parlamentu od sadašnje većine između socijalista i konzervativaca, da bi se promovirao "ambiciozan evropski projekt" poslije evropskih izbora.

Danas Evropski parlament zna za većinu između socijalista i konzervativaca. Potrebna je veća koalicija i ona u kojoj će ravnoteža biti mnogo bolje poštovana - rekao je Makron u intervjuu objavljenom danas u briselskom ''Soaru''. 

Makron je rekao da treba raditi na formiranju takve jedne koalicije "napretka i budućnosti". On je dodao da treba ponovo izgraditi "ambiciozan evropski projekt" u trenutku kada se svijet rascjepkava. 

U tom projektu treba da se zna kako Evropa brani svoju historiju i svoju budućnost naspram SAD i Kine.

Kada je riječ o procesu izbora budućih predsjednika Evropske komisije i Evropskog vijeća, rekao je da će se raditi na stvaranju konsenzusa između vođa odmah poslije izbora.

Također, Makron smatra da bi trebalo razmotriti prijedlog da glavni pregovarač EU za Brexit Mišel Barni (Michel Barnie) bude kandidat za predsjednika Evropske komisije.

On je dodao da je Barni jedan od evropskih lidera koji imaju visoke kvalifikacije i koji mogu biti na listi kandidata za najbolja radna mjesta u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.