VELIKA BRITANIJA Pobunili se članovi kabineta

Britanska premijerka Tereza Mej sutra podnosi ostavku?

Ostat će na funkciji dok ne bude izabran njen nasljednik

I.K./Avaz.ba
23.05.2019 08:20

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) sutra će podnijeti ostavku, objavio je Times, bez navođenja izvora. Kao razlog ostavke navodi se pobuna članova njenog kabineta nakon objave novog plana za Brexit. 

Mej će ostati premijerka dok ne bude izabran njen nasljednik u dvostepenom procesu u kojem će se dva konačna kandidata suočiti s glasanjem 125.000 članova Konzervativne stranke. 

Prema pisanju Timesa, Mej je već u srijedu navečer bila na rubu ostavke, ali se oduprla pritiscima insistirajući da će "odlučno privesti kraju kampanju za izbore za Evropski parlament. 

Ipak, njeni saveznici među torijevcima vjeruju da će napustiti čelo britanske vlade nakon sastanka sa Sir Grejemom Bredijem (Graham Brady), čelnikom Komiteta 1922, u kojem prevladava struja konzervativaca koji su protiv Mej i odlučno za Brexit.

Iako je dugo odolijevala pritiscima iz vlastite stranke da se povuče s pozicije, Mej se zbog pobune svojih ministara konačno našla u situaciji u kojoj njen ostanak na čelu britanske vlade više nije moguć.

Komentari

NA VRH