EVROPSKI IZBORI

Izbori u Holandiji pod posebnim nadzorom: Očekuju se pomaci euroskeptika

Najžešći protivnici Brisela borit će se da osvoje preko 20 posto glasova

I.K./Avaz.ba

23.5.2019

Pola sata nakon otvaranja birališta u Holandiji, otvorena su i birališta širom Velike Britanije. To su ujedno i jedine dvije zemlje čije stanovništvo danas glasa.

Ovi izbori uticat će na politiku Brisela ne samo u narednih pet godina nego i na samu budućnost evropskog projekta.

Dok populisti i nacionalisti žele obuzdati moć Evropske unije, tradicionalne snage poput Francuske i Njemačke insistiraju na tome da je jedinstvo najbolji lijek za promjenjive ekonomske i sigurnosne interese.

Izbori u Holandiji su pod posebnim nadzorom jer bi uspon populista u Evropi mogao početi upravo u toj zemlji u kojoj, ako je suditi prema anketama, vodi euroskeptična i protuimigrantska stranka.

U Velikoj Britaniji se očekuje dominacija nove stranke Brexit euroskeptičnog veterana Nigela Faragea.

Ankete pokazuju da će euroskeptici ponovo ostvariti pomake. Najžešći protivnici Brisela borit će se da osvoje preko 20 posto glasova. Istovremeno, prema procjenama analitičara i istraživanju javnog mnijenja u EU, očekuje se da i u novom sazivu EP-a trenutno vodeće, ali i najstarije snage evropskog desnog i lijevog centra i dalje održe parlamentarnu većinu.

Nakon Holandije i Velike Britanije, sutra će se glasati u Irskoj. U Češkoj će se glasati dva dana - u petak i subotu, u Latviji, na Malti i u Slovačkoj stanovnici će birati u subotu, a preostale države su na izborima u nedjelju.

Ukupno se bira 751 eurozastupnik, s obzirom da Velika Britanija nije napustila EU.

Zastupnici se biraju proporcionalno brojnosti pojedine države, tako da manje članice kao što su Malta ili Luksemburg imaju po šest zastupnika, dok najviše zastupnika u EP-u dolazi iz Njemačke (96) i Francuske (74).

Velika Britanija će ponovno imati 73 mjesta u EP-u, sve do završetka procesa ratifikacije povlačanja iz EU-a.

Planirano je da se nakon Brexita broj zastupnika u EP-u smanji na 705, pri čemu bi 27 mjesta bilo dodijeljeno drugim članicama, odnosno po jedno mjesto za svaku preostalu državu.

Preliminarni rezultati bit će poznati u kasnim večernjim satima u nedjelju, kad se zatvore i posljednja birališta, a novoizabrani eurozastupnici će već u ponedjeljak početi razgovore o formiranju parlamentarnih grupa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.