GEOPOLITIKA

Rusija zainteresirana za normalizaciju odnosa s Ukrajinom

Valentina Matvijenko je istakla kako nije uredu komentirati politička dešavanja

Ilustracija

Srna

23.5.2019

Rusija je zainteresirana za normalizaciju odnosa s Ukrajinom i spremna je za dijalog s Kijevom, izjavila je predsjedavajuća Vijeća Ruske Federacije Valentina Matvijenko. 

Ona je rekla da je Rusija zainteresirana za dijalog, uključujući razgovore između parlamenanta dvije zemlje, uz napomenu da bi to trebalo biti ozbiljan i značajan dijalog, zasnovan na međusobnom poštovanju. 

- Nećemo prihvatiti bilo kakve uvjete za početak takvog dijaloga - naglasila je Matvijenko.

Ona je istakla da nije uredu komentirati politička dešavanja u Ukrajini, sada kada je novi ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tek četiri dana na toj funkciji, te da treba sačekati da se vidi šta će biti urađeno.

Ona kaže da je odluka Zelenskog da raspusti Vrhovnu Radu "prilično opravdana", ali je odbila da ocijeni je li takav potez zakonit. 

- Ne znam je li se time krši zakon ili ne, o tome odluku trebaju donijeti Ukrajinci. Ali mislim da je odluka opravdana, jer je narod glasanjem za njega glasao za promjene, novu vlast, nova lica - napomenula je Matvijenko. 

Dodala je da je još rano govoriti o budućnosti ukrajinskog parlamenta, kao i o mogućim izborima i načinu na koji će oni biti organizirani.

Govoreći o trenutnom predsjedniku ukrajinskog parlamenta Andreju Parubiju, Matvijenko je istakla da on nije "čovjek za pružanje ruke" zbog umiješanosti u državni udar u Ukrajini 2014. godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.