SVIJET

Niz pokušaja samoubistava u Australiji poslije neočekivanih izbornih rezultata

Opoziciona stranka je obećala da će, ukoliko pobijedi, zajedno s Novim Zelandom raditi na oslobađanju zatvorenih izbjeglica, ali je uspjela osvojiti samo trećinu mandata

Australija

L.Đ/Avaz.ba

23.5.2019

Najmanje devet izbjeglica pokušalo je izvršiti samoubistvo nakon što je vodeća konzervativna stranka u Australiji odnijela iznenađujuću pobjedu na parlamentarnim izborima prošlog vikenda.

Aktivista za ljudska prava Beruz Bučani (Behrouz Boochani) rekao je CNN-u da ljudi u zatočeničkim centrima na otoku Manus u Papua Novoj Gvineji pokušavaju sebi oduzeti život, ali da, nasreću, niko nije umro.

Nema dokaza o direktnoj povezanosti između izbornih rezultata i pokušaja samoubistava, međutim, mnoge izbjeglice su polagale nade u promjenu australske vlade. 

Opoziciona stranka je obećala da će, ukoliko pobijedi na izborima, zajedno s Novim Zelandom raditi na oslobađanju zatvorenih izbjeglica, ali je uspjela osvojiti samo trećinu mandata.

Australska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentar o događajima na Manosu, ali je komandir policije ovog otoka Dejvid Japu rekao da je samo dvoje pokušalo izvršiti samoubistvo. 

Kako je on istakao, ne može se zaključiti da su ovi pokušaji direktno povezani s izbornim rezultatima, a jedan od glavnih uzročnika može biti dugotrajna depresija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.