ODBILA POZICIJU

Angela Merkel želi Nijemce na najvišim pozicijama u EU, ali Brisel hoće samo nju

Odlučna da odsluži svoj kancelarski mandat koji joj ističe 2021. godine

Angela Merkel. The Straits Times

L.Đ/Avaz.ba

23.5.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prošlog mjeseca na samitu EU u Rumuniji imala sastanke sa nekoliko lidera EU koji su pokušavali da je "regrutuju" za najvišu poziciju u Briselu, rekla su tri izvora za "Bloomberg".

Merkel je odbila na samitu 9. maja da preuzme funkciju predsjednice Evropskog vijeća, rekli su izvori upoznati sa situacijom koji su željeli da ostanu anonimni pošto su se razgovori na tu temu odvijali iza zatvorenih vrata.

Oni nisu naveli imena lidera koji su Merkel predlagali da prihvati mjesto predsjednice Evropskog vijeća. Neki od tih lidera država ili vlada izrazili su nadu da će se ona predomisliti, reklo je dvoje zvaničnika.

Izgledi za budućnost u Briselu za njemačku liderku bili bi veliki zaokret u predstojećoj bitci za vodeće pozicije u EU, bitci koja se trenutno nalazi u pat poziciji. Merkel traži visoke pozicije u Evropskoj komisiji ili Evropskoj centralnoj banci za njemačke državljane, uz objašnjenje da je sada vrijeme za njih, ali njene namjere do sada nisu izazvale naročitu podršku.

Merkelin portparol Štefen Zajbert (Stephan Joubert) odbio je da komentira i ponovio Merkelinu izjavu na nedavnoj konferenciji za novinare sa njenim holandskim kolegom kada je rekla: "Nisam dostupna ni za jednu političku kancelariju, gdje god da je, a to uključuje i Evropu."

Njemačka kancelarka je izazvala brojna nagađanja o tome kako će nastaviti političku karijeru, nakon što je u intervjuu za "Deutsche Zeitung" rekla da ima "povećan osjećaj odgovornosti" za Evropu.

Merkel je odlučna da u Njemačkoj odsluži pun kancelarski mandat koji joj ističe 2021. godine.

Lideri EU okupit će se u Briselu 28. maja kako bi započeli razgovore o kadrovskim rješenjima za popunu čelnih pozicija u EU, uključujući mjesto predsjednika Evropskog vijeća, Evropske komisije i Evropske centralne banke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.