SVIJET

Pentagon razmatra slanje dodatnih američkih vojnika na Bliski istok

Patrik Šenan. Fena

Fena/Avaz.ba

24.5.2019

Šef Pentagona Patrik Šenan (Patrick Shanahan) potvrdio je da Pentagon razmatra slanje dodatnih američkih vojnika na Bliski istok kako bi učvrstili zaštitu američkih snaga na tom području usljed napetosti s Iranom.

- To može uključivati slanje dodatnih vojnika na Bliski istok kako bi pojačale zaštitu snaga. Neki medijski izvještaji o brojevima koji bi mogli biti poslani su netačni. Nema 10.000 i nema 5.000, to nije točno - rekao je Šenan.

Šenan je  izjavio kako će izvijestiti predsjednika Donalda Trampa (Trump) o sigurnosnoj situaciji s Iranom, dok je predsjednik izjavio novinarima kako će biti spreman poslati dodatne jedinice u regiju "ako ih trebamo".

- Mislim da nam neće trebati. Doista ne. Ja bih sigurno poslao vojnike ako nam zatrebaju. Iran je bio vrlo opasan igrač, vrlo loš igrač, oni su zemlja terora - rekao je Tramp u govoru u Bijeloj kući.

Tenzije između Teherana i Vašingtona stalno se zaoštravaju posljednjih sedmica, a američki predsjednik Donald Tramp pooštrio je sankcije kojima namjerava uništiti iransku sposobnost prodaje nafte na globalnom tržištu.

Trampova administracija također upozorava na moguće iranske zavjere protiv SAD i saveznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.