VELIKA BRITANIJA

Korbin: Odluka Mej je ispravna, konzervativci moraju omogućiti narodu da odluči o budućnosti zemlje

Premijerka najavila ostavku 7. juna

Džeremi Korbin. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

24.5.2019

Lider britanskih opozicionih laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) rekao je danas da je odluka premijerke Tereze Mej (Theresa May) da podnese ostavku ispravna i kako osoba koja je bude naslijedila na čelu Konzervativne stranke mora raspisati izbore.

- Ona je sada prihvatila ono što zemlja zna mjesecima: ona ne može vladati, a ne može ni njena podijeljena stranka koja se raspada - saopćio je Korbin.

On je dodao kako je Konzervativna stranka "iznevjerila zemlju kada je riječ o Brexitu" i da nije u stanju unaprijediti živote ljudi niti se baviti njihovim najvažnijim potrebama.

- Parlament je u blokadi, a konzervativci ne nude rješenja za ostale velike izazove s kojima se suočava naša zemlja. Ko god postane novi lider konzervativaca mora omogućiti narodu da odluči o budućnosti zemlje kroz momentalne opće izbore - naveo je Korbin.

Mej je danas u obraćanju javnosti rekla da će 7. juna podnijeti ostavku na poziciju lidera konzervativaca i omogućiti da neko drugi bude izabran za premijera.

Ona je u emotivnom govoru istakla kako je "radila najbolje što je mogla" da bi se ispoštovao rezultat referenduma o članstvu u EU i da duboko žali što nije mogla realizirati Brexit.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.