STATISTIKA Šesti najveći grad Evropske unije

Impozantne brojke: Beč bi komotno mogao biti zasebna država

Najgušće naseljena zemlja sa brojem stanovnika poput Latvije, BDP viši od Slovačke, procenat akademika kao u Švedskoj

Piše: A. Ču.

Beč: Uberu više plodova povrća nego u Latviji


Više od 400 miliona birača u 28 članica Evropske unije od jučer pa sve do nedjelje bira 751 zastupnika u Evropskom parlamentu, u jednim od najmasovnijih demokratskih izbora na svijetu. U šestom najvećem gradu Evropske unije, glavnom gradu Austrije, izbori za Evropski parlament će se održati u nedjelju, 26. maja. Tim povodom je Grad Beč objavio zanimljivu statistiku: "Beč kao država Evropske unije".  

Kada bi glavni grad Austrije bio država Evropske unije, to bi bila najgušće naseljena zemlja sa brojem stanovnika poput Latvije. Samo četiri druge EU zemlje imaju manje stanovnika. Još jedno poređenje sa Latvijom: U Beču se ubere više plodova povrća nego u baltičkoj državi. Naročito zbog toga što se u Beču ubere više krastavaca nego u svim drugim austrijskim pokrajinama zajedno, ali i više nego u cijeloj Belgiji i gotovo isto koliko i u Mađarskoj. 

Ukoliko bi završili u smeću, količina otpada bi bila slična onoj u Litvaniji.

Što se tiče bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika, Beč je na trećem mjestu po bogatstvu i čak ispred Holandije. Sam BDP, odnosno ekonomski učinak, bio bi viši od BDP-a Slovačke. S druge strane, Beč bi bio druga najmanja država Evropske unije nakon Malte. Još jedna sličnost sa Maltom: Bečka mreža puteva bila bi slična kao kod ostrvske države. U Beču ima ukupno 692.847 automobila, što je skoro isto koliko i u Estoniji.

Procenat akademika "EU države Beč" bio bi sličan onom u Švedskoj, a broj naučnika sličan onom u Irskoj. Svake godine u Beču boravi gotovo isti broj turista kao na Kipru i više nego u cijeloj Slovačkoj. 

Beč bi u poređenju sa drugim državama Evropske unije bio veoma uspješna "gradska država".

Više o:

Beč Evropska unija
NA VRH

Komentari