SVIJET

Tramp: Šaljemo vojsku na Bliski istok, vidjet ćemo šta će biti, Rusija bi mogla reagirati

Misija vojnika će biti i zaštita američkih snaga koje se već nalaze na terenu

N. Če. / Avaz.ba

24.5.2019



Američki predsjednik Donald Trump (Donald Trump) izjavio je da je odobrio slanje dodatnih 1.500 vojnika na Bliski istok.

Te snage će biti upućene vjerovatno narednih nedjelja, a njihova uloga bit že defanzivne prirode, navodi se u tekstu upućenom Kongresu. 

Misija vojnika će biti i zaštita američkih snaga koje se već nalaze na terenu, a ima ih oko 10.000.

"Želimo da budemo zaštićeni na Bliskom istoku. Slaćemo relativno mali broj trupa, uglavnom odbrambenih", rekao je Tramp napuštajući Bijelu kuću pred odlazak u Japan.

On je naveo da neki vrlo talentovani ljudi kreću na Bliski istok. "Vidjećemo šta će se desiti" - dodao je Tramp.

Rusija bi mogla pokrenuti temu raspoređivanja novih američkih trupa na Bliskom istoku pred Vijećem sigurnosti UN, izjavio je poslanik Vladimir Džabarov, zamjenik predsjednika svanjskopolitičkog odbora Parlamenta. 

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su nedavno poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još neprecizirane prijetnje Irana, a američki predsjednik Donald Tramp je prije nekoliko dana izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zaprijeti Vašingtonu.

Očekuje se da se uskoro i Pentagon obrati javnosti u vezi s najnovijom odlukom američkog lidera u vezi s Bliskim istokom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.