POTEZI

Papa prvi put u historiji imenovao četiri žene u ključni vatikanski odjel

Tri časne sestre i jedna laikinja imenovane su savjetnicama u Ured sinoda koji priprema najvažnije sastanke svjetskih biskupa svakih nekoliko godina na posebnu temu

Papa Franjo: Prvi put u historiji imenovao žene. Arhiv

E. Š. / Avaz.ba

24.5.2019

Papa Franjo prvi je put u historiji imenovao žene u jedan od ključnih vatikanskih odjela, utemeljen prije više od 50 godina, a potez su kao znakoviti napredak pozdravile ženske katoličke skupine.

Tri časne sestre i jedna laikinja imenovane su savjetnicama u Ured sinoda koji priprema najvažnije sastanke svjetskih biskupa svakih nekoliko godina na posebnu temu.

Biskupsku sinodu je 1965. kao reprezentativni i savjetodavni organ Katoličke crkve osnovao papa Pavao VI.

Portparol Vatikana je rekao da su ovo prve ženske članice u historiji Sinode. 

Dvije od četiri su Italijanke, sestra Alesandra Smerili (Alessandra Smerilli), profesorica ekonomije, i Sesilia Kosta (Cecilia Costa), profesorica sociologije. S njima su i sestra Maria Luisa Berzosa Gonzales iz Španij i sestra Natali Bokar (Nathalie Bocquart) iz Francuske.

- Ovo je fantastična vijest jer do sada nije bilo načina da žene ikako utječu na sinode koje se pripremaju - izjavila je Zuzana Fliosovska ( Zuzanna Fliosowska), voditeljica međunarodne skupine "Glasovi vjere" koja promiče veću ulogu žena u Crkvi.

Prava žena bila su jedna od glavnih tema na jednomjesečnoj sinodi biskupa u Vatikanu prošlog novembra na kojoj se raspravljalo o kršćanskoj mladeži.

Sinoda u kršćanstvu u užem smislu označava svaki crkveni sabor. U historiji Crkve prve mjesne sinode zasjedale su već u II. stoljeću i na njima su se okupljali biskupi i svećenici radi rješavanja dogmatskih, moralnih ili disciplinskih pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.