TRGOVINSKI RAT

SAD zabranile "Huawei", evo šta su sve zabranili Kinezi

Kako piše "Washington Post", sljedeća meta koju Trampova administracija razmatra je "Hikvision Digital Technology"

Ilustracija, CNBC

A. Ču. / Avaz.ba

24.5.2019

U trgovinsko-tehnološkom ratu između Kine i SAD-a koji je eskalirao uredbom Donalda Trampa (Trump) kojom zabranjuje američkim kompanijama saradnju s kineskim "Huaweijem", mnogi analitičari u medijima i komentatori na društvenim mrežama zauzimaju stranu Pekinga. 

Međutim, nepregledan je spisak američkih kompanija koje su diskriminirane od strane Kine, a spisak je skoro nepregledan, prenosi Index.

Na prvom mjestu je Google, najpopularnija svjetska web-tražilica. Prema stranici Greatfire.org koja prati kinesku cenzuru interneta, Gmail je u Kini kontinuirano blokiran najmanje od septembra 2014., a trenutno je blokiran 100%.

Gmail, Googleova e-mail usluga, blokiran je najmanje od novembra 2014., a blokada je sada također 100-postotna. Google Maps, usluga za web-mapiranje pomoću satelitskih snimki, također je blokiran, no u Kini je dostupna posebna kineska verzija Google Mapsa. I druge Googleove usluge poput Google Docsa i Google Plusa također su 100 posto blokirane.

Najpopularnija svjetska društvena mreža Facebook blokirana je još od jula 2009., također 100 posto. Najpopularnija svjetska stranica za objavu videa YouTube blokirana je 100 posto od marta 2009.

U Kini je od aprila ove godine blokirana i najveća internetska enciklopedija - Wikipedia.

"Microsoftova" e-mail usluga Hotmail, usluga za pohranu i objavu fotografija Flickr, društvena mreža Twitter i blogging-platforma Blogspot blokirani su, zanimljivo, u junu 2009., neposredno pred 20. godišnjicu masovnih protesta na Trgu Tiananmen 1989. Twitter i Flickr su i danas blokirani, a Hotmail je u međuvremenu ugašen, odnosno zamijenjen Outlookom.

Instagram, popularna društvena mreža za dijeljenje fotografija i videa, blokiran je od septembra 2018. Društvena mreža Pinterest blokirana je od marta 2017.

Usluga za pohranu i dijeljenje fajlova Dropbox blokirana je najmanje od jula 2014. Videoplatforma Vimeo blokirana je još od oktobra 2009., a Tumblr, društvena mreža za microblogging, blokiran je od maja 2016. 

Mobilna aplikacija za komunikaciju WhatsApp blokirana je u septembru 2017. Viber, aplikacija istog tipa, blokiran je od oktobra 2014. Reddit, društvena mreža za komentiranje vijesti i raspravu, blokiran je još od avgusta 2011. Stranica za live-streaming Twitch.tv blokirana je od septembra 2018.

Osim ovih društvenih mreža i platformi, Kina blokira i niz američkih i drugih zapadnih medija. New York Times, Bloomberg, Time, Reuters, Economist, ABC News, Al Jazeera English i druge.

Kinezi i strani posjetitelji u Kini u pravilu mogu zaobići ovu cenzuru preko inozemnih VPN-ova (virtualnih privatnih mreža), ali to ne mijenja činjenicu da se internet u Kini masovno cenzurira i da ta cenzura prvenstveno pogađa američke kompanije.

Osim toga, Kina se u posljednje vrijeme sve više obračunava s VPN-ovima kako bi održala cenzuru koja, prema objašnjenju komunističkog režima, štiti narod od "štetnih informacija".

Osim toga, američke zabrane gotovo sigurno neće stati s "Huaweijem". Kako piše "Washington Post", sljedeća meta koju Trampova administracija razmatra je "Hikvision Digital Technology", najveći svjetski proizvođač opreme za videonadzor, čiji glavni dioničar je kineski režim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.