POSJETE Trgovinski pregovori između Vašingtona i Japana

Tramp otputovao u Japan, traži da njihove kompanije više investiraju u SAD

Susreo s direktorima japanskih kompanija "Toyota", "Nissan", "Honda", "Softbank" i "Rakuten"

E. Š /Avaz.ba
25.05.2019 17:17

Donald Tramp: Želi osnažiti odnose između SDA i Japana

Foto: Arhiv

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pozvao je japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Države, prekorivši pritom Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma.

Tramp je stigao u Japan u subotu u, većim dijelom, ceremonijalanu posjetu kojom želi pokazati snažne odnose između dviju država iako su trgovinski odnosi problematični.

Tokijski toranj "Skytree", najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svijetlio u bojama američke zastave. 

Američki predsjednik bit će prvi inozemni čelnik kojeg će primiti novi japanski car Naruhito.

Nedugo nakon dolaska, Tramp se u rezidenciji američkog ambasadora Vilijama Hagertija (William Hagertyj) susreo s direktorima japanskih kompanija "Toyota", "Nissan", "Honda", "Softbank" i "Rakuten".

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg perioda za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog ekonomskog rasta.

Vašington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima.

Tramp je istaknuo kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država.  

- Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je uredu i možda je to tako jer nas toliko volite. Ovim sporazumom želimo riješiti trgovinsku neravnotežu, ukloniti barijere za američki izvoz i osigurati pravednost i recipročnost u našem odnosu - kazao je Tramp. 

Komentari

NA VRH