SVIJET

Tramp u opuštenom druženju s premijerom Japana: Golf, selfi i bolji odnosi

Istaknuo je kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država

Fena

26.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u subotu je pozvao japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Američke Države, prekorivši Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma.

Tramp je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalnu posjetu kojom želi pokazati snažne odnose između dviju država, iako su trgovinski odnosi problematični.

Tokijski toranj "Skytree", najviša zgrada u Japanu, povodom toga svijetlio u bojama američke zastave.

Nedugo nakon dolaska Tramp se u rezidenciji američkog ambasadora Vilijama Hegertija (William Hagerty) susreo s direktorima japanskih kompanija ''Toyota'', ''Nissan'', ''Honda'', ''Softbank'' i ''Rakuten''.

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog ekonomskog rasta.

Vašington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Tramp je istaknuo kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država.

- Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je uredu i možda je to tako jer nas toliko volite - rekao je.

Tokom četverodnevne posjete japanski premijer Šinzo Abe priredit će za Trampa svečani banket, odvest će ga na sumo turnir i u posjetu pomorskoj bazi.

Tramp je u Japan došao u pratnji svoje supruge Melanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.