ANKETA

Britanci žele prijevremene izbore, zemlja u krizi

Sporazum o Brexitu će početkom juna četvrti put biti predstavljen u britanskom parlamentu

Arhiv

I.K./Avaz.ba

26.5.2019

Zbog procesa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije zemlja je u krizu. Smatra ovo više od 65 posto Britanaca te s tim u vezi traži prijevremene izbore.  

U anketi u kojoj je učestvovalo 999 osoba ukupno 54 ispitanika traži izbore odmah nakon što na mjesto premijera stupi neko novi. Protiv je bilo 36 posto, a 10 se nije izjasnilo.  

Također, 73 posto ispitanika smatra da je posljednjih godina britanska populacija više podijeljena nego ranije, dok samo deset posto njih smatra da su složniji. 

Samo šest posto Britanaca smatra kako nije bilo nikakvih promjena kada je jedinstvo u pitanju.  

Inače, anketu je nakon ostavke premijerke Tereze Mej (Therese May) uradio "Sky Data".

Podsjetimo, Tereza Mej je sredinom sedmice podnijela ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije te objavila da će 7. juna odstupiti s pozicije predsjednice Konzervativne stranke. Naglasila je da će ostati privremena premijerka dok ne bude izabran njen nasljednik ili nasljednica, a taj proces će trajati vjerovatno nekoliko sedmica. 

Treba napomenuti i da će sporazum o Brexitu početkom juna četvrti put biti predstavljen u britanskom parlamentu. 

Lideri Evropske unije su na vanrednom samitu u Briselu u aprilu usvojili odluku o polugodišnjem prolongiranju procesa izlaska Velike Britanije iz Unije (Brexit) do 31. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.