SUKOBI

Husi napali saudijski aerodrom Jizan

Dvije trećine stanovnika u Jemenu trebaju humanitarnu pomoć

AP

I.K./Avaz.ba

26.5.2019

Jemenski pobunjenički pokret Huti izvršio je napad bespilotnim letjelicama na vojne hangare na aerodromu Jizan u Saudijskoj Arabiji, kod granice ove dvije države. 

Ovu vijest objavila je TV stanica ove grupe El-Masirah, ali još nema potvrde saudijskih vlasti ili koalicije koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a koja se bori protiv Huta u Jemenu od marta 2015. godine. 

Huti, koji su zbacili međunarodno priznatu vladu koja je imala podršku Rijada krajem 2014. godine u jemenskoj prijestonici Sani, povećali su broj napada raketama i bespilotnim letjelicama na saudijske gradove protekle dvije sedmice. 

Prošlog četvrtka pobunjenici su objavili kako su napali aerodrom u saudijskom gradu Najran, također bespilotnim letjelicama. Iz Rijada navode kako je napad bio presretnut i uništen. Ranije ovog mjeseca Huti su napali i naftovod nedaleko od saudijske prijestonice Rijada. 

Inače, četverogodišnji rat u Jemenu pokrenuo je, kako navode iz UN-a, najgoru humanitarnu krizu na svijetu. U ovoj državi 24 miliona ljudi, odnosno dvije trećine stanovnika, trebaju humanitarnu pomoć, a deseci hiljada ljudi, većinom civila, poginulo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.