REAKCIJE

Na šokantnu izjavu Klajna odgovorio izraelski predsjednik: Mi se nećemo nikada potčiniti

Povećan broj antisemitskih napada

Arhiv

I.K./Avaz.ba

26.5.2019

Izjava komesara njemačke vlade za antisemitizam Feliksa Klajna (Felix Klein) da ne preporučuje Jevrejima da nose kapu koja pokriva tjeme „sve vrijeme i svuda u Njemačkoj“ izazvala je buru reakcija.

S tim u vezi reagirao je i predsjednik Izraela Ruven Rivlin (Reuven), koji je kazao da je šokiran zbog ovakve izjave.

- Mi se nećemo nikada potčiniti, nikad spustiti pogled i nikada nećemo reagirati na antisemitizam defetizmom i očekujemo i tražimo da naši saveznici djeluju na isti način – izjavio je izraelski predsjednik.

Statistika vlade u Berlinu objavljena početkom ovog mjeseca pokazuje da je broj antisemitskih i napada na strance povećan u Njemačkoj prošle godine uprkos sveukupnom padu broja politički motiviranih zločina.

Lider njemačkih Jevreja Jozef Šuster (Josef Schuster) izjavio je za jednu njemačku novinsku agenciju da je već ''dugo činjenica da su Jevreji potencijalno izloženi opasnosti u nekim velikim gradovima ako se mogu prepoznati kao Jevreji".

On je istakao i da je prije dvije godine upozorio kako bi "bilo pozdravljeno kada bi se toj situaciji posvetilo više pažnje na najvišem političkom nivou".

Podsjetimo, Klajna je kritizirao i bivši zamjenik lidera glavne jevrejske grupe u Njemačkoj Mihel Firdman (Michel Friedman), koji je ocijenio da je to priznanje neuspjeha i da "država mora osigurati da se Jevreji mogu pokazati svuda bez straha".

Reagirao je, također, i ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman, koji je kazao kako je nošenje kape koja pokriva tjeme dio vjerske slobode.

- Svako može i trebao bi nositi svoju kapu gdje god i kad god želi - rekao je on.

Nakon svih, na vlastitu izjavu reagirao je i sam Klajn kazavši kako je njegova izjava bila "provokativna", ali da je "želio potaći debatu o sigurnosti jevrejske zajednice u zemlji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.