PROCESI Osnivač Wikileaksa

Podignute nove optužnice protiv Asanža: Moguće da neće biti izručen

Tražen u Sjedinjenim Američkim Državama prvenstveno zbog sramote Pentagona i Stejt departmenta

L.Đ/Avaz.ba
27.05.2019 07:39

Džulijan Asanž

Optužujući Džulijana Asanža (Julian Assange) za kršenje američkog zakona o špijunaži iz Prvog svjetskog rata, federalni tužioci u Virdžiniji možda su zakopali svoje šanse da osiguraju izručenje osnivača Wikileaksa iz Velike Britanije.

To je zato što se nove optužbe ne odnose na bilo kakvu tajnu interpretaciju zakona o špijunaži računara, već na objavljivanje stotine hiljada američkih vojnih izvještaja i dokumenata, koje je objavio bivši analitičar vojne obavještajne službe Čelsi Mening (Chelsea Meaning).

Činjenica je da je objavio mnoge od tih dokumenata u saradnji s međunarodnim konzorcijem vodećih novinskih agencija – uključujući "The Guardian", "New York Times", "Le Monde", "El Pais" i "Der Spiegel", osigurao je da novinari i zagovornici slobode govora odmah pišu o optužbama protiv Asanža kao o neustavnom napadu na slobodu medija garantiranu prvim amandmanom.

Nova uzbuna bi mogla olakšati posao Asanžovim advokatima u Velikoj Britaniji, gdje trenutno služi zatvorsku kaznu zbog kršenja kaucije, da dokažu da je on tražen u Sjedinjenim Američkim Državama prvenstveno zbog sramote Pentagona i Stejt departmenta objavljivanjem informacija dobivenih od uzbunjivača, čineći njegove optužbe političke, a ne kriminalne prirode.

Time bi njegov transfer u Virdžiniju na kraju njegove zatvorske kazne u Londonu bio nezakonit, jer član 4. ugovora o izručenju potpisanog 2003. između SAD i Velike Britanije jasno navodi da se izručenje neće odobriti ako je djelo za koje se traži izručenje političke prirode.

Komentari

NA VRH