REAKCIJE Nakon što se urušio "kalifat" ISIL-a

Francuska izrazila protivljenje smrtnoj kazni nakon presuda iračkog suda

Fena
27.05.2019 16:40

Foto: Ilustracija

Francuska se u principu protivi smrtnoj kazni, ali prihvata irački suverenitet, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova u Parizu, dok je četvrti francuski državljanin osuđen na smrt u Iraku jer je bio član ISIL-a. 

Irački pravosudni zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da je čovjek osuđen na smrt vješanjem, dan nakon što je trojici ostalih francuskih državljana izrečena smrtna kazna zbog članstva u ISIL-u. Oni mogu uložiti žalbu na presude.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da poštuje suverenitet iračkih vlasti i da članovi ISIL-a "moraju odgovarati za svoje zločine", ali je naglasilo francusko protivljenje smrtnoj kazni.

- Francuska ambasada u Iraku, u svojoj ulozi davaoca konzularne zaštite, poduzima neophodne mjere kako bi izrazila svoj stav iračkim vlastima - dodaje se u saopćenju.

Četvoricu osuđenih ljudi predali su iračkim vlastima pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju američku podršku, i dio su grupe od 280 iračkih i stranih zarobljenika među kojima je tada bilo 14 francuskih državljana.

Očekuje se da još petorica Francuza budu izvedena na suđenje početkom juna kako bi se suočili s optužbama za članstvo u Islamskoj državi, saopćila su dvojica pravosudnih zvaničnika.

Irak sudi hiljadama sumnjivih boraca Islamske države, uključujući i stotine stranaca, nakon što su mnogi od njih zarobljeni dok se samoproglašeni "kalifat" grupe urušavao širom Iraka, navodi Reuters.

NA VRH