SVIJET Američki predsjednik poslije sastanka s japanskim premijerom Šinzom Abeom u Tokiju

Tramp: Japan će kupiti 105 letjelica najnovijeg modela F-35

Agencije/Avaz.ba
27.05.2019 19:42

Donald Tramp

Japan će kupiti dodatnih 105 američkih višenamjenskih borbenih aviona F-35, rekao je danas američki predsjednik Donald Tramp (Trump) poslije sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u Tokiju. 

Vlada Šinzoa Abea koja je u decembru najavila rekordan budžet za vojsku povećala je uvoz američke vojne opreme pod pritiskom Donalda Trampa.

- SAD podržavaju napore Japana da poboljša svoje odbrambene kapacitete, posljednjih mjeseci smo im poslali veliku količinu vojne opreme - rekao je Tramp na konferenciji za novinare i objavio da Japan namjerava da kupi 105 letjelica najnovijeg modela F-35.

Japan je krajem 2011. najavio da kupuje 42 aviona F-35, a sa novom narudžbom je prvi međunarodni klijent za ovaj borbeni avion pete generacije.

Kako navodi agencija, Japan je u decembru najavio tu narudžbu, čime je podigao na 147 ukupan broj tih aviona koje će imati, prema saopćenju američkog proizvođača "Lokid Martina" objavljenom tada.

Cilj je da se suprotstavi vojnoj prijetnji Kine, a i da smanji trgovinski deficit sa SAD, koji američki predsjednik redovno kritizira.

Avion F-35, koji se pripremao od početka 1990-ih i probno poletio 2006. godine, proizvodi "Lokid Martin", a motore drugi američki proizvođač "Prat i Vitni". Prema posljednjim podacima, 390 F-35 aviona isporučeno je u svijetu.

Komentari

NA VRH