KRIMINAL

Vlasti u strahu: Pojačava se sigurnost, El Čapo planira novi bijeg iz zatvora

Express.hr

27.5.2019

Više od dvije godine Hoakin "El Čapo" Guzman (Joaquin "El Chapo" Guzman) živio je životom tipičnim za zloglasnog kriminalca, sada zatvorenika koji je ranije već nekoliko puta pokušao pobjeći. U samici, i gotovo bez ikakve komunikacije sa vanjskim svijetom.

No sada kako kažu njegovi advokati pokazuje znakove "mentalnog umora", "poremećaja sna" i "svakodnevne glavobolje i bolova u uhu". Zato su i zatražili da mu se omoguće dva sata vježbanja na zraku svake sedmice, pristup zajedničkim dijelovima i dozvolu za kupovinu šest boca vode sedmično i čepića za uši, prenosi Express.hr.

- Manjak pristupa sunčevoj svjetlosti i svježem zraku tokom razdoblja od 27 mjeseci ostavilo je psihološke ožiljke - stoji u pismu njegovog advokatskog tima. Uvjete u zatvoru nazvali su "surovom i neuobičajenom kaznom", koja tako krši osmi amandman.

No tužioci nisu bili uvjereni. Kako piše "The Washington Post" država je odbila sve njihove zahtjeve jer smatraju da su oni samo dio organizacije njegovog novog bijega iz zatvora ili pokušaja da utiša svjedoke koji sarađuju sa tužilaštvom.

- Veličina njegove ćelije, prozora, prisutnost muzike i televizijskih programa koje ima na raspolaganju tokom dnevnih sati za vježbanje - napisali su nije dio "ustavnih pitanja".

Nastavljaju kako se stvari iz trgovine smatraju opasnima u rukama visoko rizičnih zatvorenika, s obzirom da se mogu pretvoriti u oružje. Jedan od advokata iz njegovog tima obrane Džefri Lihtman (Jeffrey Lichtman) taj je odgovor nazvao "doslovno histeričnim".

61-godišnjem Guzmanu prijeti nekoliko doživotnih kazni zatvora, a kazna će mu biti izrečena 25. juna. Do tada bi trebao ostati u najstrožem zatvoru.

Inače, El Čapo je pobjegao je iz dva stroga zatvora, jednom 2001. godine uz pomoć čuvara, a 2015. godine kroz tunel ispod tuš kabine u njegovoj ćeliji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.