KANDIDATI

Veber traži podršku socijalista, liberala i Zelenih za predsjednika Evropske komisije

Evropski čelnici okupit će se u danas na neformalnoj večeri u Briselu

A. Ču. / Avaz.ba

28.5.2019

Borba za glavne dužnosti u Evropskoj uniji počela je u ponedjeljak, nakon što su glavne stranke centra na izborima za Evropski parlament izgubile većinu.

Vodeći kandidat konzervativaca (Evropska pučka stranka – EPP) Manfred Veber (Weber) zatražio je podršku od liberala, Zelenih i socijalista za dužnost predsjednika Evropske komisije.

- Kad izborna kampanja završi, zadaća je demokrata da sjednu zajedno za sto - rekao je on u ponedjeljak u Minhenu, gdje je sjedište njegove stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Najavio je da se kasnije planira sastati s predstavnicima drugih političkih skupina koje bi zajedno mogle formirati veliku koaliciju i osigurati jaku većinu u novom sazivu EP-a, premda dolaze s različitih dijelova političkog spektra.

Veber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u sadašnjem sazivu EP-a, jedan je od nekoliko "spitzenkandidata" koji konkuriraju za novog predsjednika EK.

Među njima su potpredsjednik EK Frans Timermans (Timmermans), kao predstavnik socijalista (S&D), i povjerenica za tržišno takmičenje Margrete Vestager (Margrethe), jedna od sedmero vodećih kandidata evropskih liberala (ALDE), koji su na evropskim izborima ostvarili izrazito dobar rezultat.

EPP je nakon izbora pojedinačno najjača stranka, no izgubio je 34 zastupnika. U novom sazivu imat će ih 182, po novim rezultatima objavljenima u ponedjeljak. Socijalisti su izgubili 38 zastupnika i imat će ih 147. 

Zajedno su te dvije skupine izgubile tradicionalnu većinu, koju su imale u EP-u, pa su sada potrebna šira savezništva.

Zajedno bi EPP, socijalisti, liberali i Zeleni imali 507 zastupnika, dovoljno da postave Vebera za predsjednika EK, dobije li podršku Evropskog vijeća, koje čine šefovi država ili vlada zemalja Evropske unije.

Evropski čelnici okupit će se u danas na neformalnoj večeri u Briselu, na kojoj će početi razgovore o kandidatima za nove čelnike evropskih institucija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.