KOLAPS Zbog najavljene reforme penzionog sistema

Radnici javnog prijevoza u Holandiji stupili u generalni štrajk

Sindikati traže od vlade da odustane od planova za podizanje starosne granice za penzionisanje

Avaz.ba
28.05.2019 13:45

Foto: Printscreen

Gotovo 80 dolaznih i odlaznih letova na aerodromu "Amsterdam Schiphol" otkazano je danas zbog generalnog štrajka radnika u javnom prijevozu, koji je onemogućio putnike i aerodromsko osoblje da stignu do treće najveće zračne luke u Evropi.

Gotovo svi vozači vozova, autobusa i tramvaja u Holandiji stupili su danas u štrajk, protestirajući zbog predloženih reformi nacionalnog penzionog sistema.

Avionska kompanija KLM savjetovala je putnike da odgode svoje planove putovanja i ponudila im mogućnost besplatne zamjene letova za drugi datum.

Štrajk, koji je izazvao ogromne saobraćajne gužve na područjima velikih holandskih gradova rano jutros, dio je širih protesta, koji će, kako se očekuje, u srijedu kulminirati obustavom rada zaposlenih u fabrikama i javnim službama.

Sindikati traže od vlade da odustane od planova za podizanje starosne granice za penzionisanje, da ta granica ostane na sadašnjem nivou od 66 godina, kao i da olakša prevremeno penzionisanje ljudima koji rade fizički zahtjevne poslove.

Tagovi

Štrajk Radnici

Komentari

NA VRH