KOLAPS

Radnici javnog prijevoza u Holandiji stupili u generalni štrajk

Sindikati traže od vlade da odustane od planova za podizanje starosne granice za penzionisanje

Printscreen

Avaz.ba

28.5.2019

Gotovo 80 dolaznih i odlaznih letova na aerodromu "Amsterdam Schiphol" otkazano je danas zbog generalnog štrajka radnika u javnom prijevozu, koji je onemogućio putnike i aerodromsko osoblje da stignu do treće najveće zračne luke u Evropi.

Gotovo svi vozači vozova, autobusa i tramvaja u Holandiji stupili su danas u štrajk, protestirajući zbog predloženih reformi nacionalnog penzionog sistema.

Avionska kompanija KLM savjetovala je putnike da odgode svoje planove putovanja i ponudila im mogućnost besplatne zamjene letova za drugi datum.

Štrajk, koji je izazvao ogromne saobraćajne gužve na područjima velikih holandskih gradova rano jutros, dio je širih protesta, koji će, kako se očekuje, u srijedu kulminirati obustavom rada zaposlenih u fabrikama i javnim službama.

Sindikati traže od vlade da odustane od planova za podizanje starosne granice za penzionisanje, da ta granica ostane na sadašnjem nivou od 66 godina, kao i da olakša prevremeno penzionisanje ljudima koji rade fizički zahtjevne poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.