GEOPOLITIKA

Norveška organizirala pregovore: Nikolas Maduro i Huan Gvajdo za istim stolom

Trampova administracija je više puta isključila mogućnost bilo kakvog razgovora sa socijalističkim čelnikom

Nikolas Maduro i Huan Gvajdo

L.Đ/Avaz.ba

29.5.2019

Razgovori u Oslu u kojima trenutno sudjeluju izaslanici venecuelskog predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas) i njegova suparnika Huana Gvajda (Juan Guaido), kojeg podupiru Sjedinjene Američke Države, trebaju se isključivo usredotočiti na odlazak socijalističkog čelnika, rekla je u utorak američka diplomatija.

Primili smo na znanje informaciju o razgovorima u Norveškoj. Kao što smo već više puta rekli, SAD misli da se s Nikolasom Madurom može razgovarati jedino o uvjetima njegovog odlaska - rekla je novinarima Morgan Ortagus, portparol Stejt departmenta. 

S obzirom na to da su "raniji pokušaji pregovaranja propali jer ih je režim iskoristio kako bi podijelio opoziciju i dobio na vremenu, nadamo se da će se razgovori u Oslu usredotočiti na Madurov odlazak kao preduvjet za bilo kakav napredak", dodala je Ortagus. 

Trampova administracija je više puta isključila mogućnost bilo kakvog dijaloga sa socijalističkim čelnikom Nikolasom Madurom, čiju je zemlju zahvatila teška ekonomska kriza.

No, Norveška je uspjela organizirati pregovore u kojima sudjeluju bliski saradnici venecuelskog predsjednika i Huana Gvajda, kojeg su privremenim predsjednikom priznali SAD i pedesetak zemalja.

Ranije u utorak agencija AFP javila je pozivajući se na izvore bliske pregovaračima da su razgovori između predstavnika Madura i Gvajda počeli u Oslu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.