PLANOVI

SAD razmatraju suspenziju obuke turskih pilota

Hulusi Akar rekao je 22. maja da tursko vojno osoblje prolazi obuku u Rusiji za upotrebu S-400

Ilustracija

Srna

29.5.2019

Sjedinjene Američke Države ozbiljno razmatraju suspenziju obuke turskih pilota za moderne borbene avione F-35 pošto Ankara planira kupiti ruski protuzračni sistem S-400, iako se Vašington tome protivi.

Spor između dvije članice NATO-a traje mjesecima povodom odluke Turske da naruči ruski sistem S-400, za koji SAD tvrde da je nekompatibilan s odbrambenom mrežom zapadne alijanse i da može ugroziti avione F-35. Ankara planira kupiti i ove avione.

Dva izvora upućena u ulogu Turske u program F-35, koji nisu željeli biti imenovani, rekli su da konačna odluka još nije donesena.

Razmatranje suspenzije uslijedilo je poslije naznaka da Turska nastavlja s realizacijom kupovine S-400. Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je 22. maja da tursko vojno osoblje prolazi obuku u Rusiji za upotrebu S-400 i da bi ruski vojnici mogli da dođu u Tursku. 

Turski piloti obučavaju se u bazi Luk u Arizoni. Nije poznato da li bi u slučaju suspenzije morali napustiti zemlju ili bi ostali u bazi dok se ne donese konačna odluka budućnosti Turske u programu F-35.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.