BRISEL

Plenković izabran za pregovarača EPP-a

Plenković s Manfredom Veberom

A. Ču. / Avaz.ba

29.5.2019

Evropska pučka stranka imenovala je svoje pregovarače u pregovorima oko popunjavanja najvažnijih pozicija u Evropskoj uniji koji su danas počeli u Briselu, a na tu su funkciju imenovali hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te premijera Latvije Krisjanisa Karinsa, javio je "Politico". 

Konzervativni EPP-a je posljednji odabrao svoje pregovarače. Premijeri Holandije i Belgije Mark Rute (Rutte) i Šarls Mišel (Charles Michel) predstavljaju liberale, dok premijeri Španije i Portugala Pedro Sančez (Sanchez) i Antonio Kosta (Costa) predstavljaju socijaldemokrate.

Iako su kao grupacija osvojili najveći broj glasova na izborima u nedjelju, ipak su manjina u odnosu na širu koaliciju u kojoj su liberali, socijaldemokrati i Zeleni.

Još ranije svi čelnici Evropske pučke stranke (EPP) izrazili su podršku kandidaturi Manfreda Vebera (Webera) za predsjednika Evropske komisije, potvrdio je Plenković u izjavi novinarima u Briselu.

Čelnici 28 zemalja Evropske unije okupili su se utorak, dva dana nakon evropskih izbora, kako bi počeli razgovore o postupku i kriterijima za izbor novog predsjednika Evropske komisije te cijelog paketa, koji uključuje i predsjednika Evropskog vijeća, Evropske centralne banke, visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Evropskog parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.