REAKCIJE

Tusk: To što je neko vodeći kandidat ne može biti diskvalifikacija drugima

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila podršku Manfreda Vebera

Donald Tusk. Arhiv

Avaz.ba

29.5.2019

Budući predsjednik Evropske komisije mora imati podršku kvalificirane većine Evropskog vijeća i većinu u Evropskom parlamentu, mišljenja je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk

Prema pravilima, na Vijeću Evrope je da predloži, a na Evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsjednika Evropske komisije (EK). 

On je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima, već o procesu izbora kandidata, prenose agencije. 

- To znači da u skladu s evropskim ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko vodeći kandidat nije diskvalifikacija, već može samo da poveća njihove šanse - izjavio je Tusk.

On je istakao i da su razgovarali o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kao i kriteriji političke pripadnosti. 

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je sinoć podršku Manfreda Vebera (Weber), kandidata desnice za mjesto predsjednika EK. 

Podržavamo našeg kandidata Manfreda Vebera, a drugi podržavaju svoje - kazala je kancelarka nakon večere lidera 27 članica Evropske unije, koji su se okupili prvi put poslije održanih izbora za EP. 

Na tom sastanku se razgovaralo o nasljedniku Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker). Inače, Veber je kandidat Evropske narodne partije (EPP), koja je osvojila najviše glasova na izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.