REAKCIJE Zadovoljiti geografske i rodne kriterije

Tusk: To što je neko vodeći kandidat ne može biti diskvalifikacija drugima

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila podršku Manfreda Vebera

Piše: Avaz.ba

Donald Tusk

Foto: Arhiv


Budući predsjednik Evropske komisije mora imati podršku kvalificirane većine Evropskog vijeća i većinu u Evropskom parlamentu, mišljenja je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk

Prema pravilima, na Vijeću Evrope je da predloži, a na Evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsjednika Evropske komisije (EK). 

On je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima, već o procesu izbora kandidata, prenose agencije. 

- To znači da u skladu s evropskim ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko vodeći kandidat nije diskvalifikacija, već može samo da poveća njihove šanse - izjavio je Tusk.

On je istakao i da su razgovarali o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kao i kriteriji političke pripadnosti. 

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je sinoć podršku Manfreda Vebera (Weber), kandidata desnice za mjesto predsjednika EK. 

Podržavamo našeg kandidata Manfreda Vebera, a drugi podržavaju svoje - kazala je kancelarka nakon večere lidera 27 članica Evropske unije, koji su se okupili prvi put poslije održanih izbora za EP. 

Na tom sastanku se razgovaralo o nasljedniku Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker). Inače, Veber je kandidat Evropske narodne partije (EPP), koja je osvojila najviše glasova na izborima.

NA VRH

Komentari