IZVJEŠTAJ

Jedno od četvero djece i dalje je uskraćeno za sigurno i sretno djetinjstvo

Okolnosti se popravile u 173 od 176 država

Save the Children

Fena

29.5.2019

"Save the Children" objavio je, uoči Međunarodnog dana djeteta (1. juna), Indeks prekinutog djetinjstva u kojem se navodi da najmanje 280 miliona djece u svijetu danas ima bolju šansu da odraste zdravo, obrazovano i sigurno nego što je to bio slučaj u bilo kojem trenutku u toku dvije protekle dekade.

- Ipak, jedno od četvero djece i dalje je uskraćeno za sigurno i sretno djetinjstvo. Djeca koja žive na područjima zahvaćenim konfliktima ili koja su bila prisiljena napustiti svoje domove zbog konflikta su među najuskraćenijima - navodi se.

Na Indeksu prekinutog djetinjstva, Bosna i Hercegovina je na 38 mjestu, Srbija na 46, a Crna Gora na 50 mjestu.

- Na ovogodišnjem Indeksu prekinutog djetinjstva, Bosna i Hercegovina zauzima 38 mjesto, a u odnosu na prošlu godinu, napredovala je za jedno mjesto. Srbija je na 46 poziciji, gdje je bila i 2018. godine. Crna Gora je također napravila napredak i to za tri mjesta, te je ove godine na 50 poziciji. Najlošije pozicionirana država regije je Albanija, koja je na 61 mjestu, ali je i najviše napredovala u regiji u odnosu na prošlogodišnje 77 mjesto. Prethodne dvije godine, Slovenija je dijelila prvo mjesto, dok ove godine dijeli treće s Norveškom - navodi se.

Treću godinu zaredom, Indeks prekinutog djetinjstva rangira 176 država svijeta po tome gdje je djetinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo uslijed faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće i ekstremno nasilje.

Ovogodišnji izvještaj "Save the Children" pokazuje da su se okolnosti za djecu popravile u 173 od 176 država.

- Od osam uzroka koji prekidaju djetinjstva (koje izvještaj obuhvata) raseljavanje uslijed konflikta je jedini koji je u porastu sa 30,5 miliona više prisilno raseljenih osoba danas nego što je to bilo 2000. godine, što predstavlja povećanje od 80 posto - navode iz "Save the Children".

Singapur je na vrhu Indeksa kao država koja najbolje štiti i brine za svoju djecu, sa osam zapadnoevropskih država i Južnom Korejom također među prvih deset. Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, uz Niger i Čad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.